Jovović: Bajden poručio da Crna Gora ne zaslužuje pozivnicu

"Oligarhija na vlasti svakako da zaslužuje tu pozivnicu, jer za nju ima mjesta u globalnoj oligarhiji. Međutim, Crna Gora (čitaj: građani) ima vidljivo izražen stav kada su u pitanju NATO integracije"
8 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Pokret za neutralnost
Ognjen Jovović, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 15.09.2015. 08:55h

Poruka potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena da još nije dovoljno za poziv u NATO u decembru ukazuje da se neće morati čekati decembar, već da će se taj "decembar odigrati u septembru". Naravno, negativnim rezultatom. Evidentno je da se SAD čeka/o da da završnu ocjenu vezano za poziv Crne Gore u NATO savez, ocijenio je predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost Crne Gore Ognjen Jovović.

On je dodao da poruka Bajdena predstavlja pripremu za ono što "već sada predstavlja neizbježnost, a to je da Crna Gora ne zaslužuje pozivnicu".

"Oligarhija na vlasti svakako da zaslužuje tu pozivnicu, jer za nju ima mjesta u globalnoj oligarhiji. Međutim, Crna Gora (čitaj: građani) ima vidljivo izražen stav kada su u pitanju NATO integracije", saopštio je Jovović.

Dodaje da je taj stav glavna kočnica u integracionom procesu.

"I to je Bajden precizno naglasio. Naime, po njemu, Crna Gora će dobiti poziv "ako nastavi da sprovodi reforme i ojača podršku javnosti pristupanju NATO". Priča o reformama jeste priča sa formom, ali bez sadržaja. Jer conditio sine qua non NATO integracija predstavlja podrška javnog mnjenja. Bez nje nema članstva u NATO. Iskustvo ulaska Albanije u NATO savez najbolji je primjer. Ova država nije otvorila niti jedno poglavlje za članstvo u EU, a postala je punopravni član NATO saveza, sve zahvaljujući 95 odsto podrške svog građanstva", rekao je Jovović.

Prema njegovim riječima primjer Albanije ide u prilog da je proces NATO integrcija različit od procesa EU integracija.

"Šta onda treba da znači tzv. rezolucija o NATO integracijama? Ona je zapravo alibi zašto se nije dobio poziv. Preko nje režim pokušava da ublaži efekte još jednog evidentnog spoljnopolitičkog poraza. Osim rezolucije, za maskiranje i skretanje fokusa sa pomenutog poraza, režim je već nešto ranije pripremio famozni zakon o vjerskim zajednicama. Činjenica je da se ta tema pokazala, već godinama, kao najplodniji modus za zaboravljanje bezdanog ambijenta u kom obitavamo, ali i kao modus dodatnog učvršćivanja kriminogenog esnafa na vlasti", zaključio je Jovović.

Bonus video: