Bojanić: Rasprava o NATO pokrenuta da bi se brojne afere gurnule u stranu

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je upozorio da se u NATO ne može sa razlikama koje su postojale pred referendum, navodeći da je NATO već na istoku i u pravoslavnim zemljama
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2015. 13:16h

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su danas, na vanrednoj sjednici, raspravu o Predlogu rezolucije o podršci integraciji u NATO.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić najavio je da će samo jedan od deset predstavnika kluba nezavisnih poslanika podržati Deklaraciju o napredovanju Crne Gore u NATO.

Osim Bojanića u klubu nezavisnih poslanika su i Dritan Abazović, Novica Stanić, poslanici Demosa, Demokratske Crne Gore i dva člana Socijaldemokrata.

Bojanić je istakao da je ona pokrenuta da bi se brojne afere gurnule u stranu i da se vladajuća koalicija održi na aparatima.

"Da se održi na aparatima vladajuća koalicija i da se se otvori prostor nekim novim strukturama u parlamentu i van parlamenta da se priključe vlasti", kazao je Bojanić.

On je kazao da članice NATO imaju kompromitujuća dokumenta protiv nekih lidera vlasti, navodeći da oni insistiraju na članstvu kako bi ta dokumenta ostala u fiokama.

Dok je Bojanić istakao da će članstvo u NATO učvrstiti crnogorsku vlast, funkcioner DF Nebojša Medojević kazao da nije vrijeme za izjašnjavanje o rezoluciji jer je država nije stabilna.

On je optužio vladajuću koaliciju da potenciranjem pitanja crkve i NATO jača podjele među građanima, kako bi spriječila njihov bunt.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je upozorio da se u NATO ne može sa razlikama koje su postojale pred referendum, navodeći da je NATO već na istoku i u pravoslavnim zemljama. On je rekao da je Crna Gora na zapadu, pojašnjavajući da su i istočne države bile najjače kad su bile na Zapadu.

"Rusija je bila velika sa Petrom Velikim koji je bio na zapadu. Neki bi u NATO al ne smiju da kažu a neki su za NATO jer moraju. Ako smo svi za vrijednosti EU onda je najbolje da ih branimo u NATO, jer on je obezbijedio demokratiju i višepartijski sistem. Žao mi je što to ne koriste oni koji su za vladavinu prava više od vlasti. Vrijednosti sistem nam je isti razilukujemo se u oruđima kako da to ostvarimo", kazao je Krivokapić.

Sjednici parlamenta prisustvuju potpredsjednik Vlade Duško Marković i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Lider SNP-a Srđan Milić istakao je da niko od članova te partije neće glasati za ulazak u NATO, navodeći da vladajuća koalicija izbjegava da konsultuje građane o ulasku u Alijansu. On je rekao da članstvo u NATO neće donijeti ekonomske benefite niti ojačati demokratiju.

"Ako ovaj hladni rat, koji se trenutno dešava, postane pravi rat kome ćete se okrenuti. Demokratija se ne donosi raketama", kazao je Milić.

Milić je rekao da su 2005. godine neki sadašnji opozicionari govorili da će DPS pasti sa vlasti nakon vraćanja nezavisnosti, navodeći da im se sada ne može vjerovati.

"Ti neformalni centri moći, druga familija a ja ih zovem i skupnia lažova želi opet da prevari građane zbog svojih interesa", kazao je Milić, navodeći da će NATO biti ključna tema nardnih izbora, dok će se stvarni problemi gurati u stranu.

"To je potreba homogenizacije onih koji žele u NATO i neće da se priča o stvarnim problemima. Što se bojite referendua, to ne košta mnogo".

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović rekao je da je članstvo u NATO državni interes Crne Gore , navodeći da je za njega rezolucija o NATO čin odgovornosti i da je dobro što je u parlamentu otvoren dijalog. On je rekao da je parlament danas na raskršću i bira budućnost Crne Gore.

"Mi jesmo posvećeni izbornim standardima, vladavini prava i borbi protiv korupcije a pravo mjesto za to je zapadna demokratija. Nijedna zemlja istočnog bloka nakon pada berlinskog zida nije postala članica EU a da nije prethodno ušla u NATO", rekao je on, navodeći da je paradoksalno da su protiv NATO oni opozicionari koji se zalažu za vladavinu prava.

"Ovo nije projekat DPS-a nego državni interes Crne Gore. Ne možemo stalno da govorimo-sve za šta je DPS mi ćemo biti protiv. Po toj logici bi trebali da budemo protiv EU. To nije naša maksima".

Poslanik DF Slaven Radunović kazao je da je rezolucija predložena kako bi se poslala lažna poruka stranim partnerima o podršci učlanjenju ali i da bi se pojačale podjele u opoziciji.

"Zašto bježite od referenduma. Pravite lažne ankete i nekim strankama dižete rejting dabi promijenile mišljenje o učlanjenju“, kazao je on.

Komentarišući zahtjeve opozicije za raspisivanjem referenduma o NATO, Pajović je rekao da ga predlažu stranke koje ni danas ne priznaju referendum o državnoj nezavisnosti. On je rekao da ti opozicionari ne bi priznali ni referendum o NATO u slučaju da ga ne dobiju."Da li je moguće da vi koji ste pokrenuli aferu „Snimak“ i tvrdite da su svi izbori pokradeni, vjerujete da je samo referendum bio regularan? Pa to je za ovu vlast bilo najvažnije pitanje“, prokomentarisao je Radunović.

Rezolucija o podršci integraciji u NATO ima devet tačaka i u svakoj se posebno naglašava značaj evroatlantskih integracija, ali se ne precizira način na koji bi Crna Gora trebalo da donese odluku o NATO.

Navodi se da je NATO garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore, daljeg unapređenja vladavine prava i demokratije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva.

Članstvo u NATO dodatno će se, kako se ocjenjuje, ojačati međunarodni politički položaj države.

Predlog rezolucije potpisali su poslanici Demokratske partije socijalista Milutin Simović, Miodrag Vuković, Mevludin Nuhožić, Predrag Sekulić i Obrad Stanišić.

Dokument su potpisali šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Borislav Banović, predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, poslanik Bošnjacke stranke Suljo Mustafić i predstavnik albanskih stranaka Nik Đeljošaj.

Sjednica na kojoj poslanici raspravljaju o Predlogu rezolucije o podršci integraciji u NATO, na kratko je prekinuta nakon polemike potpredsjednika parlamenta Sulja Mustafića i poslanika DF Koče Pavlovića koji je negodovao zbog amandmana PzPa koji su odbačeni na skupštinskim odborima. Kada je Pavlović optužio članove odbora da falsifikuju podatke o glasanju o amandmanima, Mustafić je upozorio poslanika DF da pazi na ponašanje.

"Nemojte me tjerati da tražim da napustite salu“, kazao je Mustafić, na šta mu je Pavlović dobacio da bi baš volio to da vidi. Zbog toga je negodovala poslanica Pozitive Azra Jasavić upozoravajući Pavlovića da pazi na ponašanje navodeći da „nećemo valda da se šamaramo u skupštini“, nakon čega je Pavlović tražio petominutnu pauzu.

Bez komentara Lukšića

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić nije uspio da komentariše rezoluciju u parlamentu, nakon insistiranja nezavisnog poslanika Gorana Danilovića da po poslovniku na to nema pravo jer je u ime Vlade govorila ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Kada je Mustafić kazao da je na kolegijumu dogovoreno da članovi vlade mogu da učestvuju u raspravi, Danilović je rekao da to po poslovniku nemaju pravo jer nijesu predlagači rezolucije. Nakon toga Lukšić je napustio salu, dok je Musfaić prokomentarisao da će Danilović ostati upamćen da rigidnim tumačenjem poslovinika želi da ukine pravo na dijalog.

"Rezoluciju je prdložila grupa poslanika a ne vlada. Ja ću sa njima da polemišem, mene vlada ne interesuje. Nisam ja Lukšića potjerao nego poslovnik“, odgovorio je Danilović.

Bonus video: