Još nije dovoljno za poziv u NATO u decembru

Đukanović i Bajden su saglasni da bi članstvo Crne Gore u Alijansi učvrstilo njenu poziciju u evroatlantskim institucijama, doprinijelo jačanju regionalne stabilnosti i potvrdilo kredibilitet politike otvorenih vrata NATO
63 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.09.2015. 21:13h

Potpredsjednik Sjedinjenih država (SAD) Džozef Bajden kazao je u telefonskom razgovoru premijeru Milu Đukanoviću da SAD podržavaju članstvo Crne Gore u NATO, "pod uslovom da Crna Gora nastavi da sprovodi reforme i ojača podršku javnosti pristupanju NATO", saopšteno je iz Bijele kuće.

"Zavisno od daljeg napretka u tim oblastima, SAD su spremne da podrže pozivanje Crne Gore u NATO na decembarskom susretu šefova diplomatije članica Alijanse. Bajden i Đukanović su se saglasili da bi članstvo u NATO čvrsto "usidrilo" Crnu Goru u evroatlantske institucije, promovisalo veću stabilnost na Balkanu i pokazalo kredibilnost politike otvorenih vrata NATO. Bajden je pohvalio premijera za reforme u sektoru odbrane, obavještajnom sektoru i vladavini prava i pozvao ga da nastavi da traži načine za jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Bajena.

U saopštenju crnogorske Vlade se navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru istakao da će SAD podržati članstvo Crne Gore u NATO "uz vrlo bitne pretpostavke" dalje izgradnje pravne države i obezbjeđenja snažne podrške javnosti.

"On je potvrdio da će SAD uz dalji napredak u ovim oblastima podržati upućivanje poziva Crnoj Gori u decembru i prenio premijeru Đukanoviću pohvale za reforme u oblasti odbrane, obavještajnom sektoru i vladavini prava, ohrabrujući Vladu da nastavi s jačanjem napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanović istakao da je Crna Gora "do kraja posvećena reformama i da će još snažnije nastaviti sa ispunjavanjem obaveza u procesu približavanja NATO i EU".

Bonus video: