Lukšić: Vjerujem da Rusija razumije naše spoljnopolitičke ciljeve

„Sagovornici su ocijenili da postoji značajan potencijal za dalje snaženje saradnje u oblasti turizma, kao i brojnim drugim, te da u tom pravcu treba raditi na daljem intenziviranju privrednih kontakata“, saopšteno je iz Ministarstva
12 komentar(a)
Sergej Nikolajevič Gricaj, Foto: MVPEI
Sergej Nikolajevič Gricaj, Foto: MVPEI
Ažurirano: 14.09.2015. 17:00h

Iskren i otvoren dijalog Crne Gore i Rusije treba njegovati u cilju sveobuhvatnog razumijevanja, uz međusobno poštovanje opredjeljenja po pitanju spoljnopolitičkih prioriteta, poručio je ruski ambasador u Podgorici, Sergej Nikolajevič Gricaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić primio je danas Gricaja, novonaimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Gricaj je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da će tokom svog mandata nastaviti da sa punom posvećenošću radi na daljem jačanju bilateralnih odnosa i unaprjeđenju saradnje na svim nivoima i u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.

„Istakao je, takođe, da tom cilju u prilog ide veoma iskren i otvoren dijalog Crne Gore i Rusije koji i u narednom periodu treba njegovati u cilju sveobuhvatnog razumijevanja uz međusobno poštovanje opredjeljenja po pitanju spoljnopolitičkih prioriteta“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je podsjetio na tradicionalno dobre odnose i veze Crne Gore i Rusije, navodeći da se nada da će obje strane nastaviti da baštine veoma sadržajnu bilateralnu saradnju i za vrijeme mandata novoimenovanog ambasadora.

On je kazao i da su dvije zemlje oduvijek jasno izražavale svoje stavove po pitanju spoljnopolitičkih prioriteta istovremeno njegujući kvalitetne bilateralne odnose.

„Vjerujem da Rusija razumije naše spoljnopolitičke ciljeve, jer članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu nije usmjereno ni protiv koga, već ima za cilj doprinese jačanju stabilnosti, sigurnosti i daljem razvoju Crne Gore i regiona“, kazao je Lukšić.

On je izrazio nadu da će EU i Rusija što skorije doći do boljeg razumijevanja o pitanjima koja su uzrokovala zastoj u partnerskim odnosima.

„Sagovornici su ocijenili da postoji značajan potencijal za dalje snaženje saradnje u oblasti turizma, kao i brojnim drugim, te da u tom pravcu treba raditi na daljem intenziviranju privrednih kontakata“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: