Podrška Njemačke integraciji Crne Gore u NATO i EU

Lukšić je zahvalio na snažnoj podršci Njemačke crnogorskom članstvu u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu
0 komentar(a)
Ernst Rejhel, Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ernst Rejhel, Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 14.09.2015. 16:21h

Njemačka podržava integraciju Crne Gore u NATO i Evropsku uniju (EU), kazao je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova te države, Ernst Rejhel, i pohvalio rezultate ostvarene u integracionim procesima.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić razgovarao je danas sa izaslanikom u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i države članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) Ernstom Rejhelom.

"Njemačka snažno podržava integraciju Crne Gore u NATO i EU“, kazao je Rejhel, pohvalivši rezultate ostvarene u integracionim procesima.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je Rejhel ukazao na važnost održanja pozitivnog trenda u sprovođenju reformi, kojim, dodao je, Crna Gora pokazuje punu posvećenost ostvarenju svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Lukšić je zahvalio na snažnoj podršci Njemačke crnogorskom članstvu u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

On je podsjetio na rezultate ostvarene u pregovaračkom procesu sa EU kao i reformama u ključnim oblastima za članstvo u NATO, i istakao da je fokus na primjeni usvojene zakonske regulative i približavanju zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

Lukšić je naveo da je fokus i na sveobuhvatnom sprovođenju reformi u cilju dobijanja poziva za članstvo u NATO, koji će doprinijeti uspostavljanju trajne stabilnosti i jačanju preduslova za dalji ekonomski razvoj.

"Integracija Crne Gore u NATO doprinijeće jačanju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu naše zemlje ali i cijelog regiona“, kazao je Lukšić.

Rejhel je danas razgovarao i sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane, Bojanom Šarkićem.

"Rajhel je izrazio punu podršku Njemačke Crnoj Gori u težnjama ka članstvu u NATO i ponovo ukazao na spremnost njegove zemlje da pruži svu neophodnu pomoć u periodu pred dobijanje pozivnice za članstvo", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Rejhel je poručio da Njemačka budno prati sva dešavanja na Balkanu i da bi u tom kontekstu crnogorsko članstvo u NATO dodatno doprinijelo stabilnosti u regionu.

Šarkić je informisao Rajhela o aktuelnim aktivnostima koje sprovode Ministarstvo i Vojska Crne Gore u bilateralnoj i u multilateralnoj saradnji sa NATO partnerima uoči očekivanog dobijanja pozivnice za članstvo u Alijansi.

On je zahvalio na dosadašnjoj, kako političkoj, tako i materijalnoj podršci Vlade Njemačke, posebno podcrtavajući učešće te države u rekonstrukciji četiri objekta za skladištenje ubojnih sredstava u skladištu Brezovik u Nikšiću, kao i na pomoći u rješavanju problema viškova naoružanja i municije.

Razgovoru je prisustvovala i ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker.

Bonus video: