Cdu: Cilj protesta Fronta destabilizacija države uoči pozivnice za NATO

“Crna Gora treba da pokaže odlučnost i istrajnost u ispunjavanju svih uslova i zahtjeva neophodnih da bi naša država dobila poziv u NATO”,
60 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2015. 13:19h

Cilj najavljenih protesta Demokratskog fronta je pokušaj destabilizacije Crne Gore uoči dobijanja pozivnice za pristupanje Alijansi, ocijenjeno je iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

Iz te partije saopštili su da su u subotu, u sjedištu Cdu-a u Podgorici, održali sjednicu Predsjedništva u proširenom sastavu na kojoj su analizirali političku situaciju u državi, kao i aktivnosti partije između dvije sjednice.

U saopštenju se kaže da su na sjednici potvrđene i podržane aktivnosti Cdu-a koje su dovele do veće prepoznatljivosti te partije i do rasta podrške i dodaje da je ta partija pojačala svoju aktivnost, naročito u pitanjima koje doživljavaju kao najvažnije probleme u Crnoj Gori – NATO agenda, ekonomski razvoj, odnos prema pitanjima nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i zaštita i promocija ljudskih prava.

Potvrđena je, kako se navodi, programska odrednica Cdu-a da je učlanjenje Crne Gore u NATO suštinski interes Crne Gore i svih njenih građana.

"Predsjedništvo je, u okviru rasprave o aktuelnim političkim kretanjima, ocijenilo da najavljeni protesti, koje organizuje radikalni dio opozicije, imaju za cilj pokušaj destabilizacije, i to u momentu kada se Crna Gora nalazi pred pozivom saveznika da se priključi Alijansi”, kaže se u saopštenju.

Iz te partije smatraju i pozvali su sve konstruktivne političke subjekte – i pozicione, i opozicione – da nastave da rade na tom, kako su naveli, istorijski važnom projektu.

“Crna Gora treba da pokaže odlučnost i istrajnost u ispunjavanju svih uslova i zahtjeva neophodnih da bi naša država dobila poziv u NATO”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, jasno je da među onima koji se protive crnogorskom članstvu u Alijansi ima političkih stranaka i organizacija čiji motivi i ciljevi proizilaze iz, kako se dodaje, interesa drugih držva, a ne Crne Gore.

Predsjedništvo te partije je, kako se navodi, najoštrije osudilo incidente i orkestrirane napade koji su onemogućili da se povede civilizovana javna rasprava o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Nadležni moraju stati na put tom nasilništvu i destruktivnom ponašanju, koje udara na temelje pravnog poretka i ugrožava građanski red i mir”, poručuli su iz Cdu-a.

Iz te partije ukazali su da se pitanja koja tretira Zakon o slobodi vjeroispovjesti tiču i održivosti i pune nezavisnosti Crne Gore, koja ne može tolerisati ponašanja koja negiraju njenu državnost, ne poštuju njenu nezavisnost i poništavaju crnogorsku nacionalnu samobitnost.

"Crna Gora mora raditi na zaokruživanju svoje nezavisnosti i na daljoj izgradnji i unapređivanju demokratskih institucija, a regulisanjem položaja vjerskih zajednica biće, između ostalog, obezbijeđena i garantovana i prava Crnogoraca u sopstvenoj državi”, poručili su iz Cdu-a.

U saopštenju se kaže da je Predsjedništvo te partije predložilo Glavnom odboru, čija je sjednica zakazana za 27. septembar na Cetinju, da advokat Borislav Radović, predsjednik Opštinskog odbora Cdu Cetinje, bude izabran za predsjednika Statutarnog odbora Cdu.

Bonus video: