Poštuju odluke, ali neće širenje

Novoimenovani ambasador Rusije Sergej Nikolajevič Gricaj kazao je u petak tokom sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem da će Rusija poštovati izbor Crne Gore o priključenju Alijansi
96 pregleda 7 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.09.2015. 06:49h

Nema sumnje da je politika Rusije da poštuje evroatlanske integracije Crne Gore, ali to ne znači da ona odustaje od suprotstavljanja širenja NATO-a, ocijenio je bivši ministar vanjskih poslova Branko Lukovac.

Novoimenovani ambasador Rusije Sergej Nikolajevič Gricaj kazao je u petak tokom sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem da će Rusija poštovati izbor Crne Gore o priključenju Alijansi.

Upitan da li ova poruka znači da Rusija mijenja stav o članstvu Crne Gore u NATO-u, Lukovac je rekao da nema sumnje da će Rusija poštovati crnogorske spoljnopolitičke prioritete.

“Pravilo je da stavove koje najvišim državnim predstavnicima saopštava ambasador, prilikom stupanja na dužnost, odražavaju politiku i stavove najviših državnih organa zemlje koju predstavlja. Nema, stoga, razloga za sumnju da su politika i stavovi državnih organa Rusije da poštuju spoljnopolitičke prioritete Crne Gore, koji uključuju evropske i evroatlanske integracije, kako je to saopštio ambasador Gricaj” rekao je Lukovac “Vijestima”. On je dodao da to ipak ne znači da će Rusija prestati da se protivi širenju Alijanse. “Istovremeno, to ne znači da Rusija odustaje od svoje politike suprotstavljanja širenju NATO-a, uključujući i područja i države koje smatraju da se zbog istorijskih, ekonomskih, bezbjednosnih, političkih ili drugih razloga nalaze u zoni njihovog geostrateškog interesa. Toga moramo biti svjesni. Uz sve to, interes je Crne Gore da sa Rusijom razvija dobre, prijateljske odnose, zasnovane na načelima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja, razumijevanja i saradnje” zaključio je Lukovac.

Bonus video: