Opština Rožaje: Niko nam se nije obraćao povodom promjena granica

Predstavnici crnogorske Vlade, Igor Lukšić i Raško Konjević, potpisali su krajem avgusta u Beču Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova
502 pregleda 12 komentar(a)
Rožaje, Foto: Damira Kalač
Rožaje, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 12.09.2015. 14:39h

Iz Opštine Rožaje su pozvali Milana Paunovića, predsjednika Komisije za utvrđivanje graničnih prelaza Crne Gore i Kosova, da posjeti tu opštinu i prezentuje način na koji je utvrđena granica između dvije države.

Iz rožajske Opštine tvrde da im se, u procesu utvrđivanja granica, dosad niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Odjeljenja za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima, nije obratio nikakvim dopisom, niti su, kako navode, od lokalne uprave traženi podaci o teritoriji ili stanovništvu koje živi na području koje je predmet definisanja novih granica između Kosova i Crne Gore.

Predstavnici crnogorske Vlade, Igor Lukšić i Raško Konjević, potpisali su krajem avgusta u Beču Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova.

I prije nego što je Vlada Crne Gore u srijedu ukinula oznaku tajno sa Izvještaja o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje Sporazuma, tvrdeći da su nakon razgraničenja sa Kosovom, Crna Gora i Rožaje izgubili jedini put ka Hajli kojim se vozilom moglo stići do planine, reagovao je planinar i vodič iz Rožaja Semir Kardović.

Predsjednik crnogorske Komisije za određivanje graničnih prelaza Milan Paunović kazao je u četvrtak da je granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i Kosova, u potpunosti usaglašena i da je verifikovan svaki njen milimetar. On nije želio posebno da komentariše nezadovoljstvo građana Peći i kosovskih političara, a na pitanje novinarke Al Džazire o tome da je oduzeta teritorija Rožaja kojom se jedino moglo doći do Hajle, Paunović je poručio da su “svi pristupni putevi Hajli koji su bili slobodni prije potpisivanja ugovora takvi i sada”, ne precizirajući da li se pristupni putevi nalaze na Kosovu ili u Crnoj Gori.

Paunović je podsjetio i da su se prilikom potpisivanja Sporazuma o razgraničenju u Beču, sve tri strane obavezale da će ga ratifikovati u roku od dva mjeseca.

On je rekao i da su promjene granica moguće, ali po principu “metar za metar”, te kazao da postoji volja da se sastanu sa predstavnicima lokalne samouprave u Rožajama, kako bi im prezentovali način na koji je utvrđena granica.

Predsjednik Opštine Rožaje se u petak obratio Paunoviću i pozvao ga da posjeti Opštinu Rožaje i prezentuje detalje Sporazuma.

“S obzirom na to da ste predsjednik Komisije za utvrđivanje graničnih prelaza Crne Gore i da ste kao ovlašćeno lice Vlade Crne Gore učestvovali na izradi Sporazuma o razgraničenju Crne Gore i Kosova, a uzimajući u obzir činjenicu da se tim Sporazumom rješava i pitanje dijela teritorije koji pripada opštini Rožaje, pozivam vas i ostale članove komisije da posjetite LU Rožaje kako bi nas detaljnije informisali o dijelu Sporazuma koji se tiče naše opštine”, navodi se u dopisu rožajske Opštine Paunoviću.

Iz Opštine su predložili da sastanku, pored predstavnika lokalne uprave i članova Komisije, prisustvuju i predstavnici NVO sektora i ljudi koji su detaljno upoznati sa lokalitetom koji je predmet razgraničenja.

Bonus video: