Marković: Crnogorsko "za" NATO nije usmjereno protiv drugih država

"Naše "za" nije protiv srpskih, ruskih ili interesa drugih država o čemu svjedoče tradicionalno dobri prijateljski odnosi sa pomenutim državama”, poručio je Marković
19 komentar(a)
NATO tribina, Spuž, Foto: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
NATO tribina, Spuž, Foto: Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO
Ažurirano: 12.09.2015. 09:52h

Težnja Crne Gore ka NATO-u nije usmjerena protiv nekog ili nečeg, kazao je potpredsjednik Vlade, Duško Marković, poručujući da crnogorsko "za" nije protiv srpskih, ruskih ili interesa drugih država. On je, kako se navodi na sajtu natomontenegro.me, na tribini o evro-atlanskim integracijama u Spužu koja je održana u petak, kazao da težnja Crne Gore ka NATO-u nije usmjerena protiv nekog ili nečeg. “Naprotiv, to je samo realnost ovog vremena da se, poslije usvojene deklaracije o strateškim spoljno-političkim ciljevima iz 2007. godine, nastavi sa aktivnostima za veću bezbjednost i sigurnost države”, poručio je Marković.

On je naveo da je poslije toga donešen i novi Ustav kojim su definisani ključni nacionalni interesi čime su, kako je kazao Marković, optužbe pojedinaca i stranaka u Parlamentu da se isključivo radi o interesima Vlade i partije na vlasti postale apsurdne. Prema njegovim riječima, ciljevi na kojima se temelje Evropska unija i NATO u potpunosti su istovjetni i kompatibilni ta dva subjekta se, kako je obrazložio Marković, zalažu za jedinstvo, poštovanje ljudskih prava, solidarnost i afirmaciju univerzalnih ljudskih principa.

“Naše "za" nije protiv srpskih, ruskih ili interesa drugih država o čemu svjedoče tradicionalno dobri prijateljski odnosi sa pomenutim državama”, poručio je Marković. Upitan koje benefite i povoljnosti donosi članstvo u Alijansu, Marković je kazao da su to, prije svega, garancije potencijalnim investitorima iz okruženja koji žele da svoj kapital ulažu na ovim prostorima, s obzirom na to da je njima, kako smatra, najvažnije da budu bezbjedni. Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Elizabet Štajnaker navela je da je uvjerena da će Crna Gora pozivnicu za članstvo u NATO dobiti krajem godine.

"Vi ste na dobrom putu da ostvarite željeni cilj i samim tim budete u savezu koji će vam omogućiti da se lakše borite protiv ekstemizma, mogućih agresija i svih oblika organizovanog kriminala“, poručila je ona.

Bonus video: