Gricaj: Rusija će poštovati izbor Crne Gore

Premijer Milo Đukanović primio je danas novonaimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori, Gricaja
123 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2015. 17:54h

Rusija nikad nije dovodila u pitanje pravo Crne Gore, kao nezavisne države, za ostvarivanje svojih spoljnopolitičkih prioriteta, poručio je ruski ambasador, Sergej Nikolajevič Gricaj.

Premijer Milo Đukanović primio je danas novonaimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori, Gricaja.

Kako je saopšteno iz Vladinog biroa za odnose s javnošću, Gricaj je zahvalio Đukanoviću na prijemu i iskazao zadovoljstvo dugom tradicijom bilateralnih odnosa, podsjetivši da je Rusija jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost Crne Gore.

„Rukovodstvo Rusije nikada nije dovodilo u pitanje pravo Crne Gore, kao nezavisne države, za ostvarivanje svojih spoljnopolitičkih prioriteta, uključujući evropske i evroatlantske aspiracije. Izbor Crne Gore je suveren izbor koji će Ruska Federacija poštovati“, poručio je Gricaj.

On je, kako se navodi u saopštenju, iskazao spremnost da, tokom svog diplomatskog mandata, da puni doprinos razvoju dijaloga i prevazilaženju zastoja u odnosima između dvije države i unapređenju političke, ekonomske i kulturne saradnje.

Đukanović je, kako je saopšteno, poželio dobrodošlicu Gricaju, uz želju za uspješno obavljanje diplomatske misije.

On je poručio da je Crna Gora prijateljska država koja, kako je naveo Đukanović, poštuje tradiciju dobrih odnosa sa Rusijom i spremna je za dalji razvoj i njihovo osavremenjavanje u budućnosti.

On je ocijenio da je aktuelno usporavanje u saradnji dvije države, izazvano ukupnim geopolitičkim kontekstom treba rješavati otvorenim dijalogom, poštujući obostrane interese.

„Posvećenost našim strateškim nacionalnim ciljevima nije u suprotnosti partnerstvu sa Rusijom i naša je iskrena namjera da gradimo dobre odnose u skladu sa zajedničkim djelovanjem na unapređenju saradnje u svim oblastima“, poručio je Đukanović.

Đukanović je ukazao na, kako se navodi u saopštenju, nastojanje Crne Gore da glasom male države doprinese prevazilaženju posljedica zastoja u odnosima na relaciji Evropa - Rusija i ponovnom ustanovljavanju partnerskih odnosa, što je, kako je naveo, u interesu očuvanja stabilnosti i ostvarivanja ekonomskog prosperiteta.

„Na sastanku je ocijenjeno da postoji prostor za jačanje privrednih kontakata dvije države, posebno u oblasti turizma i investicija“, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: