Jovanović: Usvajanje Rezolucije o NATO korak ka izborima

Prema njegovim riječima, Cdu ima nedvosmislen stav u korist uključenja Crne Gore u NATO, kao što zauzima jasne stavove po svim bitnim pitanjima vezanim za državu i društvo
2 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 11.09.2015. 14:23h

Podrška u parlamentu za Rezoluciju o NATO korak je ka raspisivanju parlamentarnih izbora, koji treba da uslijede nakon dobijanja pozivnice za članstvo u Alijansi, ocijenjeno je iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

Član predsjedništva te stranke, Draško Jovanović, kazao je da su u Cdu zadovoljni što je predlog Rezolucije o NATO dobio većinsku podršku na skupštinskom odboru za međunarodne odnose.

Prema njegovim riječima, Cdu ima nedvosmislen stav u korist uključenja Crne Gore u NATO, kao što zauzima jasne stavove po svim bitnim pitanjima vezanim za državu i društvo.

„Stoga nemamo nimalo razumjevanja za političke subjekte koji bježe od zauzimanja čvrstih ili bilo kakvih definisanih stavova vezanih za suštinska pitanja od interesa za Crnu Goru i naše građane, kao što je to slučaj i sa članstvom naše zemlje u NATO“, navodi se u izjavi Jovanovića.

On je dodao da u Cdu nijesu saglasni ni sa onima koji se opiru članstvu u Alijansi sa, kako je naveo, motivacijom i argumentima koji često izviru iz interesa i politika nekih drugih država, a ne Crne Gore.

„Izglasavanjem Rezolucije, Skupština Crne Gore će poslati jasnu poruku međunarodnoj zajednici i članicama NATO o svojoj spremnosti za ulazak u Alijansu“, kazao je Jovanović.

To će, smatra on, ujedno biti i poslednja značajna parlamentarna poruka saveznicima prije njihove odluke o pozivu Crnoj Gori, što treba da uslijedi u decembru.

„Teško je povjerovati da vladajuća koalicija, koja je na izdisaju i koja je disfunkcionalna može, sa međusobnim nepovjerenjem i naraslim animozitetima, ponuditi bilo kakav pomak na putu NATO integracija, kao što, uostalom, ne može, u ovakvom sastavu, uraditi ništa više ni na polju neophodnih reformi i promjena u društvu“, ocijenio je Jovanović.

Kako je naveo, posljednje izjave lidera veće i manje vladajuće partije jasno pokazuju da koalicija više ne funkcioniše, i to treba da ima političku posljedicu.

Moguće je, smatra Jovanović, da još postoji rezon da će se formalnim opstankom vladajuće koalicije do dobijanja NATO pozivnice, pokazati članicama Alijanse nekakva politička odgovornost i generalna politička stabilnost. „Međutim, ako je to slučaj sada, onda to sigurno neće biti značajno i presudno pošto bude stigla pozivnica za NATO“.

„Cdu zato ukazuje da je jasna podrška u parlamentu za Rezoluciju o NATO zapravo korak prema raspisivanju parlamentarnih izbora, koji treba da uslijede po dobijanju Pozivnice, a na kojima će odnos prema članstvu Crne Gore u Alijansi biti dominantna tema“, kazao je Jovanović.

Bonus video: