Odbor za izbore može i bez DF-a

U odboru ne moraju biti zastupljeni svi poslanički klubovi, kao do sada, ali odbor mora imati isti broj predstavika vlasti i opozicije
4 komentar(a)
Goran Danilović, Branko Radulović, Ranko Krivokapić, Odbor za praćenje primjene izbornog zakonodavstva, Foto: Luka Zeković
Goran Danilović, Branko Radulović, Ranko Krivokapić, Odbor za praćenje primjene izbornog zakonodavstva, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2015. 13:24h

Na kolegijumu predsjednika Skupštine juče je dogovoreno da parlament na prvoj sjednici u oktobru izmijeni odluku o formiranju Odbora za praćenje primjene izbornih zakona tako da u njemu ne moraju biti zastupljeni svi poslanički klubovi.

Kolegijum je, prema informacjama „Vijesti“, to odlučio na predlog šefa parlamenta Ranka Krivokapića.

To znači da odluka Demokratskog fronta (DF) da ne učestvuje u radu Odbora za praćenje primjene izbornih zakona neće zaustaviti ili imati uticaj na formiranje tog radnog tijela koji treba da ima 14 članova, po sedam iz redova vlasti i opozije.

DF je odlučio da ne učestvuje u radu tog odbora jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani da odborom predsjedava poslanik tog političkog saveza i da se iz biračkog spiska uklone državljani Crne Gore koji žive u inostranstvu.

Administrativni odbor ranije je većinom glasova usvojio odluku o formiranju odbora, a sve partije su delegirale svoje predstavnike, osim DF. Za to nije glasao jedino predstavnik SNP-a Aleksandar Damjanović koji je rekao da bi se odluka kršila ukoliko bi se odbor formirao bez poslanika DF-a jer je predviđeno da u odboru moraju biti zastupljeni svi poslanički klubovi.

Predstavnik Demosa Goran Danilović, takođe, ranije je rekao da bi u slučaju da se odbor formira sa manjim brojem opozicionih poslanika, ili da se uopšte ne formira, izgubila samo opozicija koja je tražila nadgledanje sprovođenja izbornih zakona. Poslanici u tom tijelu će izabrati predsjednika odbora, što znači da predstavnici vlasti neće moći da preglasaju opoziciju u izboru predsjedavajućeg ili za bilo kakvu drugu odluku, kazao je on.

Nevladine organizacije CDT MANS tražile su da Skupština otvori ovaj odbor i za učešće civilnog sektora.

Bonus video: