NVO bliska Novoj uzela pare za NATO

“Ako su 'Perspektivu' osnovali članovi naše Nove, to ne znači ništa. I u drugim NVO ima članova partija“
65 pregleda 50 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Andrija Mandić, Milutin Đukanović., Foto: Ivan Petrušić
Strahinja Bulajić, Andrija Mandić, Milutin Đukanović., Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.09.2015. 05:40h

Nevladina organizacija “Evropska perspektiva” iza koje stoji Nova srpska demokratija dobila je prije četiri godine od skupštinske Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, projekat “Ulazak u NATO, suština političkog i ekonomskog napretka”.

Nova je jedan od političkih subjekata koji se najviše protivi članstvu Crne Gore u NATO.

Komisija, koja je u međuvremenu ukinuta, je 2011. jednoglasno donijela odluku o podjeli grantova, potvrdio je poslanik Nove Milutin Đukanović koji je tada bio njen član.

On međutim tvrdi da ni na koji način nije protežirao “Perspektivu”, koja je tada dobila 2.000 eura, niti da je ona imala veze sa partijom. “I u drugim NVO ima članova partija. Ako su ovu osnovali naši članovi, to ne znači ništa”, rekao je.

Direktor “Alfa centra” Aleksandar Dedović izjavio je “Vijestima” da su 2011. zbog tematike projekta kontaktirali između ostalog i “Perspektivu”.

“Nažalost, nijesmo uspjeli da uspostavimo saradnju, ništa od tih projekata nije realizovano, a možda je slučajnost što je visoki funkcioner Nove bio član Komisije”, kaže Dedović.

Predsjednik “Perspektive” je Dražen Manojlović, član opštinskog odbora Nove u Nikšiću, a osnivači su osobe koje su u rođačkim vezama sa članovima GO Nove ili drugim funkcionerima te partije.

“Perspektiva” je postala poznata javnosti nedavno, nakon što je objavila istraživanje javnog mnjenja prema kome je DF po političkoj snazi odmah iza DPS-a. Manojlović je negirao da je radio istraživanje, navodeći da je samo zakazao pres na kome je ono promovisano.

Prema informacijama “Vijesti” on zaista i ne upravlja NVO-om koji je registrovan na njegovo ime, već to čini partija čiji je lokalni funkcioner.

Od 514 NVO, koje su konkurisale 2011, skupštinska Komisija je odobrila projekte za 185. Iako su grantovi bili od 500 do 3.500 eura, odluke Komisije, sastavljene od predstavnika partija, izazvale su buru u NVO sektoru koji je optuživao za netransparentnost i protežiranje organizacija naklonjenih političkim strankama.

Bonus video: