LP: Klerofašizam u Crnoj Gori pokušava da ograniči ustavna prava građanima

„Nažalost, država ni ovoga puta nije uspjela da obezbijedi uslove za demokratski dijalog svih zainteresovanih strana na Javnoj raspravi o Zakonu o vjerskim slobodama, i da omogući predstavnicima svih vjerskih zajednica učešće na takvom skupu“
26 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Liberalna partija
Andrija Popović, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 10.09.2015. 15:47h

Klerofašizam u Crnoj Gori pokušava da ograniči ustavna prava građanima, ocijenjeno je iz Liberalne partije (LP).

Javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti nije danas održana u Kotoru, nakon što je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović konstatovao da nema uslova da se taj skup održi.

U reagovanju LP navodi se da se klerofašistički incidenti viđeni u Bijelom Polju, nesmetano ponavljaju i na Javnoj raspravi u Kotoru.

„Zabrinjavajući je trend porasta agresije i pokušaja organičavanja ustavnih prava građanima Crne Gore koji ne nailazi na adekvatan odgovor institucija i nadležnih organa i dozvoljava javni linč i ugrožavanje bezbjednosti najvišim crkvenim predstavnicima crnogorskog naroda i eskalaciju mržnje i šovinizma“, kaže se u reagovanju.

Crna Gora se, kako se navodi, susrijeće sa situacijom u kojoj agresivne i militantne grupe pokušavaju da se nametnu kao autoritet koji ima pravo da odlučuje o slobodi okupljanja, kretanja i govora drugih građana Crne Gore.

„Štaviše, uzimaju za pravo i da zatvaraju i ulaze državnih i lokalnih institucija na skupu resornog Ministarstva, što je najdirektnije vrijeđane i pokušaj ponižavanja države Crne Gore“, kazali su iz LP.

Prema njihovim riječima, posebno je zabrinjavajuće što se to dešava u trenutku kada država pokušava da, nakon decenija haosa, konačno uredi oblast zakonskog, imovinskog i fiskalnog statusa vjerskih zajednica i ograniči mogućnost nihovog politikanskog djelovanja.

Takva pravila se, podsjećaju iz LP, direktno naslanjaju na regulativu država Evropske unije u svih drugih demokratskih i modernih država.

„Nažalost, država ni ovoga puta nije uspjela da obezbijedi uslove za demokratski dijalog svih zainteresovanih strana na Javnoj raspravi o Zakonu o vjerskim slobodama, i da omogući predstavnicima svih vjerskih zajednica učešće na takvom skupu“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da LP od početka svog djelovanja jasno prepoznaje opasnosti klerikalizacije društva i odstupanja od sekularnog i laičkog karaktera države i svih društvenih struktura.

„Ovakve situacije, nažalost, najbolje nam pokazuju dubinu i opasnost takvih procesa ali nas i, još snažnije, obavezuju na istrajnost u regulisanju ove oblasti i čvrstom stanovištu da Crnu Goru gradimo kao građansko i sekularno društvo, komotno za sve njegove građane bez obzira na bilo koju posebnost“, smatraju u LP.

U toj partiji su, kako su kazali, uvjereni smo da će novi Zakon o vjerskim slobodama biti značajan temelj za takvo, slobodno, društvo i državu.

„Nastavićemo zato da insistiramo na principima slobodnog pojedinca u slobodnom društvu i edukacije građana koji moraju jasno identifikovati svaku pojavu štetnu za sreću i prosperitet društva i države“, poručili su iz LP.

Bonus video: