Medojević: Eskalacija napada i likvidacija sa političkom i kriminalnom pozadinom

Dugogodišnja kohabitacija vrhova režima i službi bezbjednosti i mafije, zajedničko djelovanje i partnerski odnosi, razorili je institucije pravne države i oslabili državu da je ona, kazao je, izgubila neophodni autoritet i postala neposobna da se suprotstavi kriminalu
15 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.09.2015. 12:28h

Član Odbora za odbranu i bezbjednost, Nebojša Medojević kazao je da eskalacija terorističkih akcija i likvidacija, sa, kako je naveo, političko-bezbejdnosno-kriminalnom pozadinom, i obračuni zavađenih vladajućih kriminalnih kartela ugrožavaju bezbjednost građana i države.

Bomba velike razorne moći bačena je jutros oko dva sata ispred podgoričkog kafića Grand.

“Eskalacija terorističkih akcija i likvidacija, sa političko-bezbejdnosno-kriminalnom pozadinom i obračuni zavadjenih vladajućih kriminalnih kartela koji su se decenijama razvijali pod okriljem Demokratske partije socijalista (DPS), ugrožavaju bezbjednost građana i države“, naveo je Medojević u saopštenju.

On je kazao da su dugogodišnja kohabitacija vrhova režima i službi bezbjednosti i mafije, zajedničko djelovanje i partnerski odnosi, razorili institucije pravne države i oslabili državu da je ona, kako je dodao Medojević, izgubila neophodni autoritet i postala neposobna da se suprotstavi kriminalu, koji faktički vlada Crnom Gorom.

Prema njegovim riječima, narastanje tih političko-bezbjednosno-kriminalnih kartela u DPS-u dovelo je do međusobnih sukoba što je poslednjih nedelja eskaliralo u medijski, policijski, tužilački, sudski rat posvađanih kartela.

On smatra da je dugogodišnja borba za pozicije unutar sistema tih klanova dovela je do potpune blokade institucija, koje nijesu, kako je ocijenio Medojević, bile u stanju da primjenjuju zakone prema pripadnicima i vođama ovih kartela.

“Raspad ravnoteže uticaja je počeo hapšenjem visokih funkcionera DPS u Budvi gdje se srušio mit o organizaciji i šefu koji štiti sebi lojalne vojnike od hapšenja i zatvora”, naveo je on i dodao da je to dovelo do panike na dvoru i do spoznaje među moćnim pojedincima da se sami moraju boriti za svoje interese.

Đukanović više nije, kako je naveo Medojević, garant stabilnosti ni u svojoj organiziaciji, ni u vladajućoj koalciji, niti u DPS, niti u državi Crnoj Gori i politički uticaj mafije je, kako je dodao, razorio institucije i doveo do nestabilnosti i ugrožavanja bezbjednosti gradjana i države.

“Država se nalazi u teškoj političkoj, bezbjdnosnoj, ustavnoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi koja jedino može da se razriješi politčkim demokratskim sredstvima, a to su vanredni izbori koje će organizovati Prelazna Vlada koja će garantovati minimum nacionalnog konsenzusa i povjerenja koje je, u ovoj složenoj bezbjednosnoj situaciji, neophodna da bi se sačuvao građanski mir, bezbjednost i ustavni poredak države”, poručio je Medojević.

On smatra da je alternativa tom, kako je naveo, jedinom pozitivnom scenariju, eskalacija sukoba zaraćenih kartela, likvidacije, nestabilnost, haos i guranje države i građana u ambis mafijaških obračuna i nemoćne države koja neće moći da obavlja svoje ustavne funkcije.

Bonus video: