Numanović: NATO je garant stabilnosti

"Naša država jeste mala, a iskustva malih država nas uče da je kolektivna odbrana sigurniji odgovor na sve brojnije bezbedonosne prijetnje kojih smo svjesni da se dešavaju u svijetu danas", ocijenio je Numanović
76 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2015. 10:00h

Najnovija dešavanja u Evropi pokazuju da je NATO garant stabilnosti, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović navodeći da je obaveza države da u svim vremenima i okolnostima štiti interese svih građana jednako.

On je na okruglom stolu "Manjinski narodi u procesu NATO integracija", ocijenio da su savezništva uvijek bila od najveće važnosti za svaku ozbiljnu državu, pa i za Crnu Goru.

"Svjesni smo da se nijedna država ne može samostalno nositi sa bezbjedonosnim izazovima dugoročnim uspjehom", smatra Numanović.

On je naveo da rizici po bezbjednost nijesu uvijek jasni i prepoznatljivi.

"Naša država jeste mala, a iskustva malih država nas uče da je kolektivna odbrana sigurniji odgovor na sve brojnije bezbedonosne prijetnje kojih smo svjesni da se dešavaju u svijetu danas", ocijenio je Numanović.

Prema njegovim riječima, NATO nije isključivo vojno – odbrambena Alijansa, ali jeste savez država koje baštine vrijednosti demokratije, ljudskih prava, vladavine prava, građanskih sloboda i mira.

On je podsjetio da su jedan od najvažnijih prioriteta spoljne politike Crne Gore evro-atlanske integracije.

"Najnovija na dešavanja u Evropi pokazuju da je NATO garant stabilnosti", poručio je Numanović

On je ukazao da se dugoročna stabilnost i bezbjednost Evrope ne može postići bez potpune integracije i zapadnog Balkana.

"Imajući u vidu istoriju našeg regiona, posebno krajem prošlog vijeka, ovaj vid kolektivne odbrane čini se najboljim načinom za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti ne samo u Crnoj Gori već i u regionu i šire", kazao je Numanović.

Ispunjavanjem kriterijuma za članstvo u NATO, kako je podsjetio, u velikoj mjeri znači i postizanje standarada za članstvo u Evropsku uniju (EU), pogotovu u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ono što se, prema riječima Numanovića, ne smije zaboraviti jeste da NATO ne treba doživljavati kao vojnu organizaciju koja nekom prijeti, već kao organizaciju koja okuplja demokratse države.

"U Alijansu ne ulaze vojske, političke elite, ne ulazi diplomatije, već ulazi cjelukupno crnogorsko društvo", smatra on.

Članstvo u organizaciji, kako je dodao, u kojoj su razvijene države svijeta prepoznale sigurnost može predstavljati garant mira i bezbjednosti i generacijama koje dolaze.

To je, kako je pojasnio, jedan od načina da se smanji i migracionim problem naročito građana Crne Gore koji sa svjevera odlaze u države EU.

"Crna Gora treba da bude dio zajednice naroda koje dijeli iste vrijednosti, jer ona zasigurno i pripada tamo", zaključio je Numanović.

Garčević: Stvaramo garanciju i dobar okvir za dugoročnu stabilnost

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević podsjetio je da je aspiracija Crne Gore za članstvo u Alijansu proizašla iz jasnih strateških ciljeva države koji su postavljeni kao takvi još 2006. godine.

On je kazao da je članstvo Crne Gore u NATO višestruko važno i zbog regiona, jer učvršćuje njegovu stabilnost.

"Crna Gora kao takva može mnogo da doprinese stabilnosti i bezbjedonsti u okruženju, naročito u segmentu koji se odnosi na suživot različitih etničkih grupa i multukulturalnost", pojasnio je Garčević.

Prijem u NATO je bitan i strateški, kada je u pitanju sigurnost Jadrnaskog mora i mediterana.

"To nam daje optimizan, sa onim što radimo, da će odluka na ministarskiom sastanku u decembru biti pozitivna", smatra Gračević.

Bezbjednost ne podrazimijeva, kako je pojasnio, samo „tešku“ bezbjednost već i političku stabilnost, vladavinu prava, institucije, poštovanje prava manjinskih grupa i njegovanje kulture različitosti i dijaloga.

"Smatramo da ulaskom u NATO stvaramo garanciju i dobar okvir za dugoročnu stabilnost i sigurnost države koja će biti korisna za razvijanje drugih vrijednosti koje države članice baštine, a koje mi želimo da razvijemo", ocijenio je Garčević.

On je podsjetio da se Crna Gora ponosi velikim brojem etničkih grupa koje žive u harmoniji.

"Mi smo multi-kuluralno društvo i to je ono što možemo da unesemo u NATO i na koji način možemo da doprinesemo kada budemo dio tog društva", zaključio je Gračević.

Galerija

Bonus video: