Rožaje peticijom želi da vrati Hajlu Crnoj Gori

Iz BDZ-a se na pitaju da li je gubljenje dijela teritorije cijena koju trebaju građani da plate zbog “kupovine glasova u našem gradu ili je korupcionaška vlast zadovoljna novim dilom?”
94 pregleda 12 komentar(a)
Hajla, Foto: Aida Sadiković
Hajla, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 09.09.2015. 16:50h

U Rožajama je danas počelo potpisivanje peticije kojom se zahtijeva ponovno razgraničavanje sa Kosovom u cilju vraćanja teritorije čijim je oduzimanjem ozbiljno ugrožen turizam Rožaja, jer je ta teritorija bila ključna veza grada sa Hajlom.

Predstavnici Vlade Crne Gore Igor Lukšić i Raško Konjević potpisali su Sporazum o razgraničenju sa Kosovom u Beču 26. avgusta, čime je određena nova granica između Crne Gore i Kosova.

“Ovom prilikom došlo je do pomjeranja prijašnje granice i tom prilikom oduzeta najznačajnija teritorija za razvoj planinskog turizma u Rožajama. Novom granicom, Rožaje je u potpunosti izgubilo put kojim je bilo moguće autom stići do jedne od najljepših planina u regionu. U oduzetom dijelu teritorije nalazi se i jedina pješačka staza kojom je moguće bilo stići do vrha Hajle, a znajući da je sada i Dermandoo dio Kosova, sada iz Rožaja više ne postoji put koje je moguće stići na vrh planine na 2.403 mnv”, navodi se u saopštenju Rožaje Free Pressa.

“Ovakvim položajem granice gubimo i stranu planine koja predstavlja najveći potencijal za skijašku stazu sa preko 600 metara nadmorske visine i koju su stručnjaci ocijenili kao jednu od najboljih staza sa 'perfektnom' ekspozicijom i nagibom. Prijedlog zakona o razgraničenju sa Kosovom bi trebao biti dat na usvajanje sjutra a time i ozvaničen totalni krah rožajskog turizma”.

Peticiju na Trgu Mulla Jakupa ef. Kardovića organizuju planinarski i ski klub "Hajla" i džip klub "Hajla", a moguće je potpisati i online na http://www.onlinepeticija.com/vratimo_hajlu_roajama.

Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) oštro je kritikovala odluku vlasti.

“Svjedoci smo da Rožaje nema predstavnike u vlasti koji bi vodili računa o svom gradu. Pitamo se da li je iko iz Rožaja učestvovao u izradi topografskih karti ili je sve aminovano od strane predstavnika vlasti za rad ličnih interesa, kao što je bio slučaj sa egzodusom stanovništva? BDZ se također pita koju još cijenu Rožaje treba da plati nakon egzodusa stanovništva i oduzimanja najvrednijeg dijela planine Hajla?”, navodi se u saopštenju rožajskog odbora BDZ.

Iz BDZ-a se na kraju pitaju da li je gubljenje dijela teritorije cijena koju trebaju građani da plate zbog “kupovine glasova u našem gradu ili je korupcionaška vlast zadovoljna novim dilom?”

Bonus video: