SNP: DPS-u nije cilj poštovanje kanonskog ustrojstva crkava, već haos

U SNP-u smatraju da je ministar Suad Numanović Nacrtom zakona i svojim izjavama pokazao kako se na politikantski i primitivan način pokušava voditi jedan tako ozbiljan resor kao što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
7 komentar(a)
zgrada SNP, Foto: Arhiva Vijesti
zgrada SNP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.09.2015. 13:39h

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, predstavlja grubo miješanje u crkvena pitanja, što je direktno u suprotnosti sa pozitivnim pravom Crne Gore i obavezujućim međunarodno-pravnim aktima, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Iz te stranke su rekli da je očigledno da su Vlada i resorno ministarstvo samo izvršavali naloge iz Demokratske partije socijalista, „što je skandalozno, jer pitanje vjerskih sloboda spada u red temeljnih ljudskih prava“.

U SNP-u smatraju da je ministar Suad Numanović Nacrtom zakona i svojim izjavama pokazao kako se na politikantski i primitivan način pokušava voditi jedan tako ozbiljan resor kao što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

„Svako dalje insistiranje resornog ministarstva na krajnje neprihvatljivom Nacrtu zakona predstavljaće dokaz da stvarnom nalogodavcu – DPS-u nije cilj poštovanje kanonskog ustrojstva crkava, vjerske harmonije u našoj zemlji, niti poštovanje prava na slobodu vjeroispovijesti, već – haos“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP su saopštili da kao partija koja snažno baštini najviše duhovne i moralne vrijednosti naroda Crne Gore, njeguje tradiciju, protivi se prekrajanju istorije i štiti autentično kulturno i vjersko nasljeđe, duboko poštuju tradicionalne crkve i vjerske zajednice: Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale kanonske pravoslavne eparhije, Rimokatoličku crkvu i Islamsku zajednicu.

„Ističemo da crkve i vjerske zajednice treba samostalno da uređuju svoju unutrašnju organizaciju, pri čemu odvojenost crkve i vjerskih zajednica od države podrazumijeva uzajamnu saradnju u okviru svojih nadležnosti radi opšteg dobra društva i čovjeka“, poručili su iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, očuvana multietničnost i multikonfesionalnost jesu prednost Crne Gore i sigurna “karta” za ulazak u društvo modernih evropskih država, što, dodali su, ne smije biti prokockano zbog zlonamjernosti Vlade Crne Gore.

U SNP smatraju da je Ministarstvo tim dokumentom dobilo odgovor kakav i zaslužuje od kanonskih crkava i vjerskih zajednice, koje su navele da je predložen zlonamjeran Nacrt zakona.

Iz SNP-a su podsjetili da je mitropolit Amfilohije ocijenio da je u pitanju „nakaradni“ Nacrt zakona, kojim država umjesto da štiti ono što je vjekovima postojalo sada negira kanonske crkve.

Kako se dodaje, monsinjor Ilija Janjić rekao je da Nacrt zakona smatra otimačinom „i zapitao, zašto, ako je netko stoljetno tu prisutan, zašto bi se onda nakon stvaranja tog zakona trebao ponovo registrirat“.

Iz SNP-a su ukazali da je reis Rifat Fejzić kazao da je dokument Ministarstva za ljudska i manjinska prava „loš“, kao i da je uvaženo veoma malo sugestija Islamske zajednice Crne Gore.

Bonus video: