Funkcioner Nove DF procijenio na 21 odsto

Istraživanje je organizovala javnosti nepoznata nikšićka NVO “Evropska perspektiva”. Prema registru NVO sa sajta MUP-a, ovlašćeno lice za “Evropsku perspektivu” je Dražen Manojlović. Manojlović je član opštinskog odbora Nove u Nikšiću
183 pregleda 0 komentar(a)
Dražen Mihajlović, Foto: Facebook
Dražen Mihajlović, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.09.2015. 12:24h

Iza istraživanja javnog mnjenja koje je objavljeno prije dva dana, a prema kome su DPS i Demokratski front dvije vodeće političke grupacije, najvjerovatnije stoji Nova srpska demokratija (Nova).

Istraživanje je organizovala javnosti nepoznata nikšićka NVO “Evropska perspektiva”. Prema registru NVO sa sajta MUP-a, ovlašćeno lice za “Evropsku perspektivu” je Dražen Manojlović. Manojlović je član opštinskog odbora Nove u Nikšiću.

Prema istraživanju Evropske perspektive, čije je procente objavio “Dan”, DPS ima 28 odsto podrške birača, DF 21, dok SNP ima 7 odsto, Demos šest, a Demokrate pet odsto. Prema Manojlovićevom istraživanju, SDP, Bošnjačka stranka i URA imaju po četiri odsto, dok je Pozitivna na tri procenta podrške.

Po podacima IPSOS-a u maju ove godine i na sličnom uzorku ispitanika, DPS je imao 42 odsto glasova, DEMOS 16, DF, SNP i Demokrate po sedam odsto, URA pet, Bošnjačka stranka i SDP po tri odsto, a Pozitivna 2,9. Istraživanje je rađeno za potrebe DPS-a.

Kada je u pitanju ispitivanje javnog mnenja “Evropske perspektive”, na pres konferenciji je objavljeno da ga je radila “grupa profesora Beogradskog univerziteta”, čija imena nisu objavljena.

Pretragom interneta, jedino istraživanje koje je do sada objavila “Perspektive” je ono u martu 2012. uoči lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu. Ono je pokazivalo da bi Nova u Tivtu bila druga po snazi partija sa osvojenih 13, 38 odsto, a u Herceg Novom treća sa 13,53.

Međutim, Nova je na izborima u Tivtu osvojila značajno manje, 9,4 procenta, a u Novom 8,6 procenata. Tada je burno reagovala Demokratska srpska stranka (DSS) nakon što je list “Dan” objavio sporno istraživanje.

Bonus video: