Mandić sprema savez sa SNP-om

Nova sa SNP-om pregovara o podršci protestima sa mogućnošću da ta saradnja preraste u predizbornu koaliciju, kazao je izvor iz DF-a
40 komentar(a)
Srđan Milić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2015. 06:24h

Nova srpska demokratija (Nova) i Socijalistička narodna partija (SNP) pregovaraju o podršci partije Srđana Milića građanskim protestima, sa mogućnošću da ta saradnja preraste u predizbornu koaliciju za parlamentarne izbore, ako protesti ne uspiju, saznaju "Vijesti" u Demokratskom frontu (DF).

Lider Nove Andrija Mandić nije obavijestio ostale konstituente Fronta o pregovorima sa SNP-om a o tome se nije razgovaralo ni u neformalnim razgovorima na Predsjedništvu, kazali su izvori.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" ovakav scenario najviše bi odgovarao Mandiću, koji bi nakon eventualnih neuspjeha protesta zakazanih za 27. septembar imao izlaznu strategiju za razlaz u Frontu.

"Mandić je svjestan da bi na budućoj izbornoj listi teško obezbijedio dovoljnu kvotu za Novu, s obzirom na to da su u DF-u još tri partije plus Janko Vučinić i kvota za žene, a male su šanse da taj politički savez ponovi rezultat iz 2012. Zato bi kroz savez samo sa Milićevom strankom pokušao da obezbijedi što više mjesta za Novu u parlamentu", kazao je sagovornik "Vijesti".

Iako Mandić i Mliić imaju dobru komunikaciju u parlamentu, prema informacijama "Vijesti", za razgovore o saradnji zaduženi su Slaven Radunović iz Nove i Snežana Jonica iz SNP-a.

Na pitanje "Vijesti" da li dvije partije pregovaraju o saradnji i da li je on zadužen za pregovore Radunović je kazao da to nije tačno navodeći da se "trenutno nalazi na ekonomskom forumu u Poljskoj". Iz SNP-a juče nijesu odgovarali na pitanja "Vijesti" vode li dvije partije pregovore o saradnji o protestima koja bi mogla da preraste i u predizborni savez.

Da u Milićevoj i Mandićevoj partiji razmišljaju o saradnji pokazalo je pismo šefa pljevaljskog odbora Nove DF-a Milana Lekića koji je nedavno predsjedniku pljevaljskog SNP-a Radomanu Gogiću predlagao saradnju na lokalnom nivou.

Zbog Lekićevog pisma negodovao je funkcioner Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović navodeći da šef pljevaljskog odbora Nove može da pregovora u ime svoje partije ali ne i ispred Fronta.

Iako je Lekić kasnije tvrdio da je pismo poslao kako bi u Pljevljima obezbijedio podršku SNP-a građanskim protestima, Bojović je pojasnio da ga niko nije konsultovao prije razgovora i da bi po toj logici DNP mogao mimo ostalih konstituenata pregovarati sa Goranom Danilovićem i Miodragom Lekićem o podršci protestima.

Za sada nije izvjesno da li pregovori o podršci protestima imaju podršku Milića, jer je predsjednik SNP-a u nedavno objavljenom neformalnom razgovoru sa novinarkom RTCG kazao da je ogromna većina protiv protesta, dok je potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević ranije za "Pobjedu" izjavila da ta stranka ne očekuje poziv DF-a za proteste.

S druge strane šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović u junu je tvrdio da poziv DF-a na proteste mora biti najozbiljnije razmotren na Glavnom odboru SNP kada bude formalno dostavljen toj stranci, dok je poslanica Snežana Jonica nedavno “Danu” izjavila da će se na protestima koje organizuje Front pojaviti kao građanin.

Bonus video: