Kosovu dali jedini dobar put od Rožaja do Hajle

Dodao je da ovakvim položajem granice gubimo stranu planine koja predstavlja najveći potencijal za skijasku stazu sa preko 600 m nadmorske visine i koji su stručnjaci ocijenili kao jednu od najboljih staza
302 pregleda 16 komentar(a)
Kosovo-CG, Foto: Vijesti
Kosovo-CG, Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.09.2015. 05:19h

Nakon razgraničenja sa Kosovom, Crna Gora i Rožaje izgubili su jedini put ka Hajli kojim se vozilom moglo stići do planine, tvrdi planinar i vodič iz Rožaja Semir Kardović.

Kardović, koji više od 10 godina vodi organizovane grupe na Hajlu, kazao je za “Vijesti” da je izmjenom granica Rožaje u potpunosti izgubilo tu planinu koja je uvijek bila prirodna granica između Crne Gore i Kosova.

“Promijenjena granica se sa polovine grebena Hajle spušta ka teritoriji Rožaja preko Brahim brijega do Uljare i dalje se veže ka planni Ahmici. Ovakvim položajem granice strana koja je pripadala Rožajama i preko koje ide pješačka staza kao i jedini pristupni put sada su na teritoriji Kosova, a nama ostaju samo djelovi litice” kazao je Kardović.

On je dodao da ovakvim položajem granice gubimo stranu planine koja predstavlja najveći potencijal za skijasku stazu sa preko 600 metara nadmorske visine i koji su stručnjaci ocijenili kao jednu od najboljih staza sa “perfektnom” ekspozicijom i nagibom.

“Gubimo i na desnoj strani Hajle, dio koji se zove Dermando i kojega je više od polovine pripalo Kosovu,” rekao je Kardović.

Dio kosovske javnosti tvrdio je da je Crna Gora razgraničenjem dobila 12 hiljada hektara teritorije Kosova. Kardović kaže da je istina da je Crnoj Gori dodata nova teritorija, najviše u regionu Čakora ka selu Kućiste u Rugovi.

“Granica se tamo spustila čak do jezera koja su u podnožju grebena. Dobilo u potezu planine Žlijeb i kod Kule, kao i u regiji Štedima gdje smo dobili teritoriju i katune koji su oduvjek koristili Kosovari a nikada stanovnici Rožaja,” zaključio je Kardović.

Prema saznanjima “Vijesti” Vlada će u četvrtak usvojiti Predlog zakona o razgraničenju sa Kosovom koji je potpisan 26. avgusta u Beču, nakon čega će on ići na ratifikaciju u parlament.

Bonus video: