"Ministri treba mirno da stoje pred poslanicima"

Zakonom o državnoj upravi propisano je i da Vlada bira članove savjeta agencija i fondova, umjesto kao do sada paralment, što je opoziciji, takođe, veoma problematično
85 pregleda 2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.11.2018. 06:48h

Hoćete da nas svedete da budemo taster poslanici, da više nikoga ne biramo i nikoga ne kontrolišemo”, poručio je juče poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović ministarki javne uprave Suzani Pribilović, tokom rasprave o novom Predlogu zakona o državnoj upravi.

To je rezime njegove i zamjerke dijela opozicije na novi vladin predlog, kojim se poslanicima uskraćuje pristup dokumentima, sem u izuzetnim slučajevima.

“Ovo je parlamentarna demokratija, parlament je čvoriše političkog života, mi biramo i kontrolišemo izvršnu vlast. Mi smo vas birali. Ko vam daje pravo da ja ne mogu da tražim dokument? Vi meni ukidate da ja ne mogu da dobijem dokument. Ko ste vi? Morate mirno da stojite ispred poslaniku u ovoj Skupštini”, rekao je Radulović.

On je izrazio sumnju da će zakonom biti uprava depolitizovana i podsjetio na nisko povjerenje javnosti u javnu upravu.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je u obrazloženju zakona kazala da je cilj da se unaprijedi organizaciona struktura, kao i da se organizacija državne uprave uskladi sa evropskim standardima na način da se utvrdi jasna tipologija organa državne uprave i jasne linije odgovornosti u sistemu. Nova zakonska rješenja koja je podržala Evropska komisija, kako je kazala Pribilovićeva, treba da doprinesu smanjenju troškova javne uprave.

Nikola Rakočević (DPS) je ocijenio da je DPS amandmanski uspio da obezbijedi da sedam agencija, odnosno, fondova budu izuzeti iz ovog zakona. One koje su ostali pod ingerencijama ovog zakona, kako je naveo, podveli su pod pravilo da moraju podnositi izvještaje ne samo Vladi, nego i Skupštini.

Zakonom o državnoj upravi propisano je i da Vlada bira članove savjeta agencija i fondova, umjesto kao do sada paralment, što je opoziciji, takođe, veoma problematično.

Šef Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović kazao je da “ono što je nainteresantnije jeste taj amandman koji se tiče regulatornih fondova, koji će “ispasti” iz ovog zakona i ostati im status kakav je i do sada bio...Ko je definisao da Agencija za civilno vazduhoplovstvo ispada iz ingerencije ovog zakona kako je bilo prvobitno namijenjeno, dok Agencija za elektronske komunikacije ide pod Vladu”, kazao je on.

Konjević: Ministarka neće da vrati inspektorku, ignoriše Upravni sud

Poslanik SDP-a Raško Konjević oštro je juče kritikovao ministarku Pribilović koja je prethodno na Odboru za politički sistem i pravosuđe kazala da je dobila presudu Upravnog suda, ali da nije postupila po njoj: “I sad mi ministrici i Vladi nakon ovakve izjave treba da vjerujemo da će pojedine odredbe ovog zakona da budu na adekvatan način implementirane”, kazao je Konjević.

On je istakao da ukoliko za ministra ne važe presude, pravosnažne i izvršne, zašto bi važile za građane.

Prema informacijama “Vijesti” Upravni sud je presudio u korist bivše upravne inspektorke Dragice Anđelić, koju je Pribilovićeva smijenila kada je preuzela taj resor. Ministarka je objasnila da nije postupila po presudi jer smatra da je to posao vladine Komisije za žalbe.

Bonus video: