Popović čeka odluku centrale

Iako se očekivalo da će se strasti smiriti zbog krize lokalne vlasti godinu uoči redovnih izbora u Budvi, odnosi u koaliciji pogoršani su nakon odluke centrale DPS-a da za novog gradonačelnika predloži Popovića
0 komentar(a)
srđa popović dps, Foto: Savo Prelević
srđa popović dps, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2015. 10:38h

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) u Budvi bi na današnjoj sjednici trebalo da donese odluku o tome da li će raskinuti ili nastaviti koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), koja traje 15 godina. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” prije održavanja izvršnog i opštinskog odbora sudbinu koalicije odrediće partijski vrh u Podgorici.

Šef budvanskog DPS-a Srđa Popović je 10. avgusta najavio da će koalicija sa SDP-om biti preispitana, ali je ta odluka prolongirana nakon pritvaranja i dizanja optužnica protiv lokalnih funkcionera, među kojima je i bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović.

Iako se očekivalo da će se strasti smiriti zbog krize lokalne vlasti godinu uoči redovnih izbora u Budvi, odnosi u koaliciji pogoršani su nakon odluke centrale DPS-a da za novog gradonačelnika predloži Popovića.

Tenzije u koaliciji dostigle su kulminaciju na sjednici gradskog parlamenta na kojoj se birao gradonačelnik, jer su odbornici SDP-a bili uzdržani. Oni su prethodno predložili da se skrati mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine, ali taj predlog je odbio DPS iako vanredni izbori ne bi mogli biti raspisani prije 1. marta, zbog novih izbornih pravila.

Budvanski DPS u lokalnom parlamentu ima 14 odbornika i za skupštinsku većinu su im potrebna tri odbornika. U slučaju razlaza sa SDP-om, DPS mora obezbijediti podršku jednog nezavisnog odbornika ili člana Liberalne partije, koja je zamrzla članstvo u koaliciji. DPS je već punu godinu u koaliciji sa “Pravom Budvom“, koju čine dva nekadašnja odbornika Pozitivne Crne Gore.

Novi saradnici do kraja nedjelje

Nakon što je izabran za gradonačelnika, Popović je najavio i novu „kadrovsku postavku“ njegovog kabineta. Popović će članove novog kabineta imenovati do kraja nedjelje, a ranije je kazao da će u opštinskom aparatu biti “nekih novih imena”.

Nakon što je Rađenović podnio ostavku, po statutu Skupštine opštine istovremeno su prestali mandati i dvojici njegovih potpredsjednika Milanu Vučiniću (DPS) i Ljubomiru Filipoviću (SDP). Nakon što mu je istekao mandat, Filipović je napustio kancelariju i vratio gradskoj upravi službeni automobil.

Bonus video: