Janjušević: Najdublja politička kriza od uvođenja višestranačja

Prema njegovim riječima, nejedinstvo unutar opozicije i partijska usitnjenost možda prije treba posmatrati kao veliku krizu vlasti nego opozicije
14 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 06.09.2015. 12:41h

Politička kriza koja se manifestuje u Crnoj Gori sigurno je najdublja od uvođenja višestranačja, ocijenio je funkcioner Demosa, Dragiša Janjušević, navodeći da nejedinstvo unutar opozicije i partijsku usitnjenost možda prije treba posmatrati kao veliku krizu vlasti, nego opozicije.

“Umjesto procesa ukrupnjavanja političke scene i njene kristalizacije i precizne diferencijacije na klasičnu ljevicu, desnicu i centar mi smo svjedoci poremećaja i devijacija da nešto sto treba da je po prirodi "lijevo" u svom političkom djelovanju se ispoljava kao "desno" i obratno”, rekao je Janjušević agenciji MINA.

On je ocijenio da je politička kriza koja se manifestuje u Crnoj Gori sigurno najdublja od uvođenja višestranačja, ako se uzme socijalni i ekonomski aspekt koji je prati punim intezitetom 25 godina.

Prema njegovim riječima, nejedinstvo unutar opozicije i partijska usitnjenost možda prije treba posmatrati kao veliku krizu vlasti nego opozicije.

“Jer po prvi put u Crnoj Gori imamo otvorene procese u svim partijama jednako, bilo pozicionim bilo opozicionim, pa i kada je DPS u pitanju. Jer o tome najbolje svjedoči njihov partijski kongres iz juna i raspodjela stranačkih funkcija kao i dešavanja u Budvi i način izbora novog predsjednika opštine”, ukazao je Janjušević.

On je dodao da je zabrinjavajuće i alarmantno da poslije 25 godina veliki broj političkih subjekata nema povjerenja u izborni sistem u Crnoj Gori. “Pa evo vidimo da je i elektronska identifikacija birača velika nepoznanica kako za birače tako i za političke subjekte, kao i hronična nesredjenost biračkog spiska”.

Prema riječima Janjuševića, Demos kao jedna od najmladjih političkih partija u Crnoj Gori, sa građanskom orjentacijom i jasnim stavovima o svim kompleksnim pitanjima koji opterećuju društvo, sa rejtingom koji sada ima, po svim istraživanjima sigurno je najperspektivnija stranka u Crnoj Gori.

“Iako druga po snazi, što će potvrditi i prvi naredni parlamentarni izbori koji su planirani za proljeće naredne godine, u veoma bliskoj budućnosti može postati i najača partija u Crnoj Gori ukoliko se procesi u DPS-u učine javnim i prerastu u frakcije i sukobljavanja, i naravno ako dodje do pasivizacije, kako političke, tako i partijske njihovog lidera, koji je tranzicioni rekorder u dužini vladanja”, poručio je on.

Bonus video: