Samardžić: Država ispunila obaveze za članstvo u NATO

Samardžić je na otvaranju ekspertskog okruglog stola na temu „Zaštita Jadrana“, koji je organizovan u Baru, kazao da Crna Gora, kao nijedna druga država Jadrana, ne može sama djelovati niti adekvatno odgovoriti na sve savremene bezbjednosne izazove
5 komentar(a)
Dragan Samardžić, Zaštitimo Jadran, Foto: Gov.me
Dragan Samardžić, Zaštitimo Jadran, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.09.2015. 13:59h

Crna Gora sa pravom očekuje pozivnicu za članstvo u NATO na decembarskom ministarskom forumu u Briselu, ocijenio je načelnik Generalštaba Vojske Dragan Samardžić, navodeći da je uvjeren da je država ispunila sve obaveze u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga.

Samardžić je na otvaranju ekspertskog okruglog stola na temu „Zaštita Jadrana“, koji je organizovan u Baru, kazao da Crna Gora, kao nijedna druga država Jadrana, ne može sama djelovati niti adekvatno odgovoriti na sve savremene bezbjednosne izazove.

“Samardžić je istakao da Crna Gora sa pravom očekuje pozivnicu za članstvo u NATO na decembarskom ministarskom forumu u Briselu. On je iskazao uvjerenje da je ostvarenim napretkom i kvalitetom realizovanih reformi Crna Gora ispunila sve obaveze u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Samardžić je kazao da je prioritet regionalna saradnja, kao i ona u okviru Evropske nije (EU) i NATO-a i sa svima koji mogu doprinijeti zaštiti Jadranskog mora i Mediterana.

„Potpuno je jasno da se Jadransko more sa stanovišta bezbjednosti ne može posmatrati kao izolovano ostrvo, već kao dio Mediterana i, u širem kontekstu, dio globalnih interesa i kretanja“, ocijenio je on.

Samardžić je kazao da će jedno od krucijalnih pitanja u budućnosti biti da li će Mediteran biti mjesto razmjene roba, kultura, religija, susreta civilizacija ili mjesto gdje će se odmjeravati pomorska moć.

Prema njegovim riječima, trenutna izbjeglička kriza, opasnost od terorizma, kao i asimetričnost i složenost bezbjednosnih rizika zahtijevaju globalni odgovor koji podrazumijeva integraciju i saradnju različitih subjekata međunarodnih bezbjednosnih organizacija, država, civilnih i vojnih organa.

„Znajući da nije održivo da države pojedinačno razvijaju sposobnosti za odgovor na mnoge rizike, ohrabrujemo sve inicijative koje će kao rezultat imati udruživanje kapaciteta i razvoj regionalnog odgovora”, naveo je Samardžić.

On je podsjetio da je otvorena i iskrena regionalna saradnja, integracija svih jadranskih država u NATO i EU ključ zaštite Jadranskog mora.

Načelnik Štaba NATO-a MARCOM, kontraadmiral Đorđo Lacio, istakao je da se bezbjednost Jadrana mnogo promijenila od 2004. godine, kada je potpisana Jadransko-jonska inicijativa (ADRION) iako, prema njegovim riječima, uzroci nesigurnosti nijesu uopšte novi.

“Lacio je podsjetio na ulogu i poziciju MARCOM-a u okviru NATO komandne strukture, ističući važnost četiri stalne NATO grupe brodova, od kojih je jedna juče uplovila u barsku luku, u stalnom prisustvu na moru i održanju pomorske sigurnosti”, navodi se u saopštenju.

On je zaključio da postoje oblasti koje se svakako moraju unaprijediti i intenzivirati, navodeći kao ključne povezanost, zajedništvo i potrebu za razmjenom znanja, iskustava i informacija.

Na okruglom stolu, koji su zajednički organizovali Ministarstvo odbrane, Saveznička pomorska komanda iz Nortvuda u Velikoj Britaniji i NATO odbrambeni koledž iz Rima, učestvuje dvadesetak visokih oficira NATO, pripadnika Vojske Crne Gore, kao i međunarodnih akademskih eksperata iz oblasti pomorske sigurnosti.

Bonus video: