Danilović: Samo opozicija gubi ako DF ne uđe u odbor

"Niti očekujemo da će on napraviti neki veliki iskorak u sprečavanju izborne korupcije, ali makar može djelimično doprinijeti tome da se smanje izborne zloupotrebe", rekao je Maraš iz MANS-a
16 komentar(a)
Goran Danilović, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.09.2015. 10:23h

Formiranje Odbora za praćenje sprovođenja izbornih zakona bez poslanika Demokratskog fronta (DF) je besmisleno, a opozicija je najveći gubitnik ukoliko on ne bude formiran i to na čelu sa opozicionim predsjednikom, ocijenio je funkcioner Demosa Goran Danilović.

Poslanici DF-a odlučili su da ne učestvuju u radu tog odbora koji treba da čini po sedam poslanika iz opozicije i vlasti pri čemu nema dogovora da li bi ga vodio predstavnik vlasti ili opozicije. Administrativni odbor uputio je Skupštini predlog da se odbor za praćenje izbora oformi bez predstavnika DF. Front je odbio da učestvuje jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani da predsjednik bude iz njihovih redova i da se iz biračkih spiskova brišu birači koji žive u inostranstvu.

Danilović je za “Vijesti” rekao da dok je opozicija kompletna, u odboru ne postoji mogućnost da ih poslanici iz vlasti preglasaju i nametnu svog predsjednika.

“Tvrdo vjerujem da on pripada opoziciji, i nemam ništa protiv da on pripadne najjačem klubu poslanika u ovom trenutku”, rekao je Danilović.

On je podsjetio da je upravo opozicija inistirala na novim izbornim zakonima koji se još ne primjenjuju i na formiranju ovog odbora. “Nije dobro da mi koji smo insistirali na dosljednoj primjeni izbornog zakonodavstva, pa i obavezi skupštine da formira odbor za praćenje, budemo okrivljeni za neučešće u radu, bio bi to bumerang koji će nam se vratiti”, rekao je Danilović.

Danilović je kazao da bez obzira šta se bude desilo, politička kriza se mora riješiti na nekim izborima i da bi odbor imao mnogo posla do tih izbora.

“Ukoliko nema predstavnika DF-a, onda je rad tog odbora besmislen jer bi preostala četiri opoziciona poslanika u svakom trenutku bila preglasana, i oko izbora predsjednika, jasno je da u tom odnosu snaga nemamo šta da tražimo”, rekao je Danilović i dodao da odbora ne očekuje čudo.

CDT i MANS traže da budu dio odbora

Nevladine organizacije MANS i CDT podržavaju osnivanje odbora i pozivaju parlament da ih uključi u njegov rad, jer, kako su naveli iz tih organizacija NVO su dale veliki doprinos prilikom pisanja novih izbornih zakona.

"CDT smatra da je od suštinske važnosti puna implementacija novog izbornog zakonodavstva koja će značiti kvalitetniji i pravedniji izborni proces", rekli su iz te NVO.

Vuk Maraš iz MANS-a rekao je da ne očekuje čuda od tog odbora.

"Niti očekujemo da će on napraviti neki veliki iskorak u sprečavanju izborne korupcije, ali makar može djelimično doprinijeti tome da se smanje izborne zloupotrebe", rekao je Maraš.

Bonus video: