SASTANAK U LUKSEMBURGU

Lukšić: Crna Gora posvećena borbi protiv neregularnih migracija

Kazao je da neregularne migracije za sada imaju tranzitni karakter preko teritorije Crne Gore ka zemljama EU, te da se uglavnom radi o ekonomskim migrantima
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Igor Lukšić, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 05.09.2015. 10:33h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskh poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije u Luksemburgu, čija je centralna tema bila pitanje migracija.

Lukšić je istakao da je Crna Gora posvećena borbi protiv neregularnih migracija, ukazavši na potrebu stalnog jačanja saradnje i razmjene informacija na regionalnom i međunarodnom nivou.

Kazao je da neregularne migracije za sada imaju tranzitni karakter preko teritorije Crne Gore ka zemljama EU, te da se uglavnom radi o ekonomskim migrantima.

Lukšić je napomenuo da je Crna Gora nedavno preuzela jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice. Predsjedavanje će, dodao je, biti usmjereno kako na jačanje uloge MARRI kao platforme za koordinaciju aktivnosti na planu migracija, azila i granične saradnje u regionu sa ciljem veće prepoznatljivosti inicijative u regionalnim i međunarodnim okvirima, tako i na širenju njene perspektive uključivanjem nadležnih ministarstava u oblasti rada i obrazovanja, kao važnih aspekata dugoročnog rješavanja pitanja migracija u regionu i šire.

"Značaj pitanja vezanih za migraciju za bezbjednost i razvoj Zapadnog Balkana i EU prepoznat je i u Zajedničkoj deklaraciji usvojenoj nedavno u Skoplju na Forumu MARRI te je, u tom kontekstu, potrebno raditi na jačanju veze MARRI-ja s EU u cilju efikasnijeg rješavanja ovih pitanja", kazao je Lukšić.

Tokom sastanka je ponovljena posvećenost Crne Gore povezivanju, dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana i istaknut značaj preuzimanja pune odgovornosti za efikasan odgovor na migratorne i bezbjednosne izazove u cilju što bolje povezanosti regiona.

Lukšić je podsjetio i na nezaobilaznu ulogu sistema UN-a, uključujući i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) u rješavanju rastućih izazova u oblasti mobilnosti i migracija koje su, takođe, jedan od prioriteta u novoj post-2015. razvojnoj agendi UN-a.

Preporučujemo za Vas