Odbornik iz Kolašina zastupa porodičnu kompaniju

Zakon ne dopušta javnom funkcioneru da vodi ili zastupa privatnu firmu
190 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Dožić, Foto: Dragana Šćepanović
Aleksandar Dožić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.11.2018. 15:33h

Bivši predsjednik Skupštine opštine Kolašin, a sada odbornik Aleksandar Dožić vodi se kao ovlašćeni zastupnik porodične kompanije “Ideja S”, što je suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije.

Dožić je u Centralnom registru (CRPS) upisan kao osnivač i ovlašćeni zastupnik kompanije koja se bavi popravkom mašina.

Zakonom je propisano da javni funkcioner ne može biti ovlašćeni zastupnik ili izvršni direktor kompanije i da je u roku od 30 dana po imenovanju trebalo da podnese ostavku.

Međutim, odbornik Demokratskog fronta to nije uradio u tom zakonskom roku.

Zbog toga mu, po Zakonu, prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Na pitanje da li su protiv njega pokrenuli postupak, iz Agencije za sprečavanje korupcije su “Vijestima” kazali da će nakon dostavljanja dokumentacije od Poreske uprave utvrditi da li postoje elementi za to.

“Naime, sastavni dio postupka provjere dokumentacije je obraćanje Agencije Poreskoj upravi - CRPS-u, kako bi se pribavili dokazi za donošenje odluke. Ukoliko se utvrdi da nije bilo kršenja zakona, odluka, odnosno rješenje se ne objavljuje. Takođe, u skladu sa zakonom, ne objavljuju se podaci o postupku, odnosno licima protiv kojih se vodi postupak”, pojasnili su iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

“Vijestima” su iz Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, pojasnili da su posljednje promjene u spornoj kompaniji izvršene prije deset godina.

“Posljednja promjena registracionih podataka kod privrednog društva DOO ‘Ideja - S’ Kolašin koja se tiče lica Aleksandra Dožića izvršena je 15.01.2008, kada je Centralni registar privrednih subjekata Rješenjem Broj: 5-0438121/001 registrovao - upisao Aleksandra Dožića kao osnivača i ovlašćenog zastupnika predmetnog privrednog subjekta,” navodi se u odgovoru iz Poreske.

U imovinskom kartonu Dožića, na ovu kompaniju su upisana dva stana u Budvi od po 41 i poslovni prostor od 91 metar kvadratni u Kolašinu, kao i mnoge mašine i motorna vozila.Mš. R.ASK: Potpredsjednik Opštine Berane prekršio Zakon

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je potpredsjednik Opštine Berane Rade Kljajić prekršio Zakon jer je zastupao interese privatne kompanije “Golden way”.

U pismenom izjašnjenju, Kljajević je kazao da nikada nije koristio prava ovlašćenog zastupnika u ovoj kompaniji i da je preduzeo sve potrebne radnje kako bi bio izbrisan iz CRPS-a sa te funkcije.

Zbog kršenja Zakona, njemu prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: