DF obećava ono što DPS radi odavno

Front građanima obećao da će otpisati dugove za struju, vodu, porez na stambene objekte...
91 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.09.2015. 14:41h

Najava Demokratskog fronta (DF) da će, ukoliko dođe na vlast, oprostiti građanima nagomilane dugove podsjeća na metode koje pred izbore sprovodi Demokratska partija socijalista (DPS), smatraju u dijelu opozicije.

Čelnici Fronta ponudili su Ugovor o novom početku, kojim obećavaju da će građanima otpisati neizmirene dugove za utrošenu struju, vodu i porez na porodične stambene objekte. Funkcioner građanskog pokreta URA Dritan Abazović smatra da ponuda Fronta nije realna i da je populistička.

“Kada bi se ta vlast i ostvarila, mislim da ne bi mogli da ispune ono što su obećali iz mnogo razloga, a neki su determinisani i zakonima. Meni sve to ima dozu sarkazma i ironije a sa druge strane, podsjeća me malo na sofisticirane metode DPS-a”, kazao je Abazović “Vijestima”, dok je poslanik Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja kazao da očekuje objašnjenje DF-a kako će ispuniti ugovor sa građanima. “Ja u ovom trenutku ne vidim na koji je način to rješenje održivo, ali ako ga kolege iz DF-a prezentuju spreman sam da ga razmotrim. Ukoliko, pak, nemaju podlogu i objašnjenje, onda se krećemo u domenu nečega što se zove populizam”, kazao je on radiju Antena M.

Osim otpisivanja dugova čelnici Fronta predložili su i otpisivanje dugova za odvoženje otpada kao i proširenje pozitivne liste A lijekova, navodeći da bi to sproveli kroz “leks specijalis”.

Tokom istrage afere “Snimak” opozicija je optuživala DPS da koristi državne resurse tokom izborne kampanje, optužujući tu partiju da svojim glasačima otpisuje dugovanja, isplaćuje nadoknade i dozvoljava da nelegalno grade. Bivši poslanik i advokat Dragan Šoć smatra da se ponuda Fronta “ni po čemu ne razlikuje od DPS-a”. “Njihova politika je očigledno dajte da nudimo ljudima nešto što nijedna država ne bi nudila. Podržite nas, glasajte za nas, pa nećete morati da plaćate struju koju nijeste plaćali, oprostićemo vam komunalije. Još fali u tom ugovoru, zaposlićemo vam dijete, zaposlićemo vam suprugu ili već ne znam koga”, kazao je Šoć radiju “Slobodna Evropa”.

Navodeći da je predlog Fronta čista demagogija, poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao je da su članovi predsjedništva DF-a Nebojša Medojević i Branko Radulović već jednom doveli građane u zabludu kada su ih pozvali da tuže Elektroprivredu. “Kasnije su izgubili spor i moraju sa građanima da plate sudske troškove. Time su građani dovedeni u zabludu i prevareni. Isto to se i sad želi - da jeftinim politikantstvom dođu do potrebnog broja građana koji će im izaći na proteste. To je diskriminatorski odnos prema onima koji uredno plaćaju račune”, rekao je Jelić portalu Analitika.

Vučinić: DPS pomaže samo svojima

Na pitanje da li Front pokušava da ozakoni praksu koju godinama pripisuje ovoj vlasti i naziva sistemskom bolešću, poslanik tog političkog saveza Janko Vučinić je kazao da se radi o pomoći građanima.

“Daleko od toga, jer je DPS to radio selektivno, za one koji su bili njeni glasači. Radila je i opraštala dugove za električnu energiju i ostale komunalne usluge. Mi to ne radimo selektivno, radimo za sve one građane koji su dovedeni u situaciju da ne mogu da izmiruju obaveze”, kazao je Vučinić radiju “Slobodna Evropa”, navodeći da je mali broj građana koji su mogli uredno da servisiraju sve obaveze.

Bonus video: