Dedeić: Mitropolija cetinjska se obraća pogrešnim adresama

12 komentar(a)
Dobrilo Dedeić, Foto: Srpska lista
Dobrilo Dedeić, Foto: Srpska lista
Ažurirano: 01.09.2015. 12:09h

Većina vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nikada neće prihvatiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti ukoliko se postojeći nacrt pretoči u konkretan pravni akt, saopštio je predsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić. Navodi i da ni jedan jedini iskreni pripadnik SPC neće pristati na "promjenu'' imena crkve u Crnoj Gori.

"Ukoliko se postojeća Srpska pravoslavna crkva preimenuje u Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, uvjeren sam da smo mi koji ne bi bili njeni članovi većina u populaciji vjernika. Zato je važno da pojedini ,,internacionalisti'' i ,,kosmopolite'' u SPC, nažalost iz redova sveštenika, odustanu od ,,diplomatskih'' nadmudrivanja sa nevažnim kadrovima DPS-a i SDP-a. Optuživati isključivo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, za ovaj opasni nacrt, u najmanju ruku je šaljivo i neodgovorno. Oni koji su, u ime Ministarstva, falsifikovali izbore za nacionalne savjete i bave se švercom registarskih tablica i sviranjem tamburica u slobodno vrijeme, pojma nemaju o vjerskim slobodama", navodi Dedeić.

On dodaje da se "slobodom vjeroispovijesti'' bavio poslednji Kongres DPS-a i svi građani Crne Gore svjedoci su da su nekadašnji komunisti najavili projekat formiranja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Suada Numanovića i društvo treba pustiti da se pripreme za sudske procese, pogotovo za elaborat o jednom automobilu sa dvije registarske tablice. Zakon o slobodi vjeroispovijesti pripremaju lideri režima i nejasno je zašto se ne kaže otvoreno da iza planova o desrbizaciji crkve stoje Milo Đukanović, Duško Marković, Ranko Krivokapić, Svetozar Marović, Filip Vujanović... Valjda još nije došlo vrijeme da nam skidaju glave, pa ne smijemo to da kažemo", navodi Dedeić.

U saopštenju piše i da se onaj ko je sugerisao mitropolitu Amfilohiju da se konsultuje i sa predstavnikom Pokreta za promjene o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, "baš neoprezno šali sa vjernicima i ne misli najbolje crkvi".

"Jer nas je Pokret za promjene, kada je u pitanju zakonska regulativa i ukupan pravni poredak, usrećio par puta. Pomenuću samo Ustav Crne Gore iz 2007. godine kada je razbucan srpski jezik, a srpski postao narod petog reda. Jesmo li im oprostili? Zaboravili? Ako jesmo, treba li još jednom da nas patosiraju prije nego glasaju za Rezoluciju o ulasku u NATO? Obični vjernici imaju pravo da brinu za sudbinu crkve kada smo dogurali do konsultacija u kojima učestvuju i eks-predsjednici ,,Opštinskog odbora za vrćanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve'', koji se usput zalažu i za ulazak u NATO pakt. Pravoslavlje nije stvar kompromisa, nego pitanje istine i stradanja, ukoliko je i to potrebno. Tako da je bespotrebno nadgornjavanje i pregovaranje sa onima koji su nam oteli skoro pa sve, a sada, na kraju, hoće i crkvu."

Bonus video: