Sistem elektonske identifikacije birača isprobati prije izbora

„Činjenica je da samo iz DPS-a ukazivali, iz više navrata, da ovakav sistem nije poznat nigdje u evropskom okruženju i da su pokušaji da se takav sistem uvede u jednoj od susjednih država bili neuspješni“, rekao je Sekulić
12 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Savo Prelević
Predrag Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2015. 12:19h

Sistem elektonske identifikacije birača nosi velike rizike i potrebno ga je isprobati prije parlamentarnih izbora, ocijenio je funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić i naveo da bi novo tijelo za praćenje izbornog procesa trebalo da funkcioniše po principu kopredsjedavanja.

On je podsjetio da su novim izbornim zakonima uvedene brojne novine, kao što je primjena elektronske identifikacije birača prilikom glasanja.

„Ovaj sistem nosi velike rizike, ali će to morati da prihvate i kolege iz opozicije koje su predložile takav način identifikacije“, kazao je Sekulić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, sistem elektronske identifikacije potrebno je isprobati, jer je još uvijek nepoznat.

„Činjenica je da samo iz DPS-a ukazivali, iz više navrata, da ovakav sistem nije poznat nigdje u evropskom okruženju i da su pokušaji da se takav sistem uvede u jednoj od susjednih država bili neuspješni“, rekao je Sekulić.

Crna Gora, kako je naveo, ima više od hiljadu biračkih mjesta i teško je zamisliti da treba na svakom biračkom mjestu posebno unijeti podatke za svakog birača, a tokom izbornog dana će se realizovati posebna procedura kada je u pitanju elektronska identifikacija.

„Znači da svaki zastoj u tom procesu nosi rizik od, ne samo moguće zloupotrebe, već i od toga da izbori budu poništeni na više biračkih mjesta“, upozorio je Sekulić.

On je kazao da je DPS taj rizik prihvatio kako bi kolegama iz opozicije pokazao da tokom izbornog procesa nema ničega spornog, i kako bi zajednički vratili povjerenje građana u izborni proces.

Prema njegovim riječima, građani nemaju nepovjerenje kada je u pitanju izborni proces i zato izlaze na izbore u procentu većem od 70 odsto.

„To znači da nepovjerenje imaju samo kolege iz opozicije koje gube izbore i smatraju da na taj način mogu da opravdaju svoju gubitničku politiku“, kazao je Sekulić.

DPS, kako je rekao, nema nikakav problem sa izbornom procesom, što mogu pokazati i domaći i međunarodni posmatrači. „Vjerujem da će izborni proces kao i svi prethodni biti korektan i da će i domaći i međunaroni posmatrači biti u prilici da istaknu snažan demoratski iskorak Crne Gore“, poručio je Sekulić.

On je podsjetio da je novim izbornim zakonima uvedena novina praćenja biračkih spiskova koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, a ne opštine kao do sada.

„DPS je u više navrata isticala da ove novine mogu dovesti do teškoća, uoči glasanja i na dan izbora. Govorimo o stvaranju gužvi na biračkim mjestima i mogućim greškama prilikom unosa podataka u kompjutere kada je u pitanju birački spisak“, naveo je Sekulić.

On je kazao da se nada da će te mogućnosti biti svedene na mininimum, prije svega zahvaljujući dobrom radu državnih organa.

Sekulić je podsjetio da je jedna od novina i Komisija, odnosno skupštinska radna grupa, koja bi u ime parlamenta trebala da prati pripremu izbornog procesa, izbore i rezultate nakon njih.

Prema njegovim riječima, postoji zajedničko iskustvo kada je u pitanju priprema izbornih zakona i ono ide u pravcu kopredsjedavanja tom radnom grupom.

„Što se tiče DPS-a svjesni smo da imamo mnogo više poslanika u parlamentu od opozicije, ali smatramo da bi bilo dobro za značajan proces kao što je izborni, da funkcioniše sistem kopredsjedavanja kada je u pitanju ta radna grupa“, poručio je Sekulić.

On je kazao da vjeruje u dobru volju svih kolega u parlamentu, odnosno, predstavnika svih partija da neće biti potrebe za preglasavanjem u radu tog tijela.

Sekulić je upozorio da neki potezi opozicionara nakon izglasavanja izbornih zakona u kojima su usvojena rješenja predstavnika opozicije, ne daju previše razloga za optimizam.

„Podsjetiću da je politička pozicija kolega iz opozicije mnogo teža nego što je bila prilikom nekih ranijih izbora i oni će učiniti sve da naredne izbore proglase neregularnim, zato što je to jedini način da imaju svoje političko opravdanje za izborni neuspjeh“, ocijenio je Sekulić.

Plaši se, kako je kazao, otvorene destrukcije kolega iz opozicije, iz razloga što će naredni izbori biti još jedan njihov politički poraz. „Vrlo je teško opravdati toliko poraza, a ne snositi ličnu odgovornost za to“, zaključio je Sekulić.

Bonus video: