Vujanović: Izuzetna prilika da se kroz druženje promovišu vrijednost NATO

Postoje četiri oblasti, kazao je Garčević, koje Crna Gora mora da ispuni da bi dobila poziv, a to su reforme sektora bezbjednosti i odbrane, vladavina prava i podizanje nivoa javne podrške
43 komentar(a)
REACT, Foto: Svetlana Mandić
REACT, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.08.2015. 18:43h

„Ukoliko želite da napravite promjene morate ih prvo razumjeti, a to će upravo omogućiti ovaj i slični kampovi“, poručio je pukovnik Tore Anderson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške, na otvaranju osmog regionalnog evroatlantskog kampa REACT na Vučju, kod Nikšića.

Tokom pet dana, mladi iz 25 zemalja sticaće nova znanja iz oblasti odbrane, bezbjednosti, integracija u NATO i EU, diplomatije i međunarodnih odnosa.

Anderson je kazao da je bezbjednost jedan od najvažnijih faktora u svakom društvu, što se može vidjeti na primjeru Sirije koju napušta veliki broj ljudi.

"Bitno je da se građani dobro upoznaju sa ovom temom kako bi mogli da donesu odluku i izaberu da žive u stabilnom i bezbjednom okruženju", poručio je Anderson i pohvalio Alfa centar i organizaciju REACT-a.

Margaret En Uehara, ambasadorka SAD-a, kazala je da članstvo u NATO nije nešto što pripada jednoj posebnoj političkoj partiji ili jedinici.

“U pitanju su vrijednosti u koje svi mi vjerujemo – vladavina prava, otvorenost u radu lokalne uprave, društveno ekonomski razvitak za sve građane i stabilnost. SAD podržava crnogorsku aspiraciju prema NATO članstvu i vjerujemo da će pristupanje NATO-u pomoći Crnoj Gori u svim segmentima. Vjerujemo da će događaj poput ovog pomoći da Crna Gora napravi sjajan izbor za budućnost”, kazala je ambasadorka SAD-a.

Ambasador Mađarske Kristian Poša kazao je da je ova godina posebno važna jer Crna Gora ima veliku mogućnost da dobije poziv za NATO.

„Ova istorijska šansa jedinstvena je u regiji, jer je Crna Gora tek 2006. obnovila državnost, a danas već kuca na vratima jednih od najozbiljnijih integracija, pred vratima NATO-a. Pored toga, Crna Gora vodi veoma važne pregovore sa svim instituacijama EU“, kazao je Poša.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pozitivan primjer u regionu i dokaz da svaka država, bilo veća ili manja, ako se „ozbiljno opredijeli za boljitak svojih građana preko demokratizacije društva i državnih institucija može da napreduje na putu ekonomskih integracija“.

„Mađarska ambasada, kao kontakt ambasada za Crnu Goru, ima posebnu čast da bude veza ove države i NATO-a“, istakao je Poša.

Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, kazao je da bi članstvo u NATO-u bio civilizacijski izbor Crne Gore u kontekstu bezbjednosti i dnevno političkih interesa.

"To će biti vrlo bitno za uspostavljanje vrijednosti koje treba da podijelimo sa svima u Evropi i da postanemo dio tzv. evroatlantske veze da bismo bili zajedno sa onom grupom zemalja koje su već dio te veze. Ono što bih stavio na drugo mjesto, ali ne manje važno, je regionalna stabilnost. Evroatlanske integracije donose dugoročnu stabilnost i bezbjednost u regionu i postavši dijelom NATO-a Crna Gora može da doprinese stabilnosti i bezbjednosti regiona", kazao je Garčević.

Postoje četiri oblasti, kazao je nacionalni koordinator za NATO, koje Crna Gora mora da ispuni da bi dobila poziv, a to su reforme sektora bezbjednosti i odbrane, vladavina prava i podizanje nivoa javne podrške.

"Nalazimo se vrlo duboko i uspješno u reformi sektora sigurnosti i vladavine prava. Uložili smo mnogo napora da bismo izradili strategije kako bi ove ciljeve ispunili. Pohvaljujem ‘Alfa centar’ i Aleksandra Dedovića, što su do sada uspješno promovisali NATO integracije Crne Gore. Oni su zaslužni što REACT postoji i u Crnoj Gori i što pruža mogućnosti da se razgovara otvoreno o argumentima i za i protiv članstva u NATO", kazao je Garčević.

I predsjednik države Filip Vujanović, koji je održao prvo predavanje, smatra da je dobro da NVO sektor bude što aktivniji na promociji NATO integracija.

"Mislim da je ovo izuzetna prilika da se kroz druženje promovišu vrijednost NATO-a i da je dobro i da je NVO sektor uključen u ovaj proces i da je pokazao i kroz ovaj kamp i niz aktivnosti da je razumio potrebu Crne Gore da dijeli one vrijednosti koje NATO donosi i u političkom i ekonomskom smislu, a rekao bih i vrijednosti civilnog sektora", kazao je Vujanović.

Izrazio je nadu da će civilni sektor pružiti snažniju podršku NATO integraciji Crne Gore jer je ovo jedinstvena prilika da region dobije poziv za NATO kroz Crnu Goru.

"Svi zajedno u Crnoj Gori treba da učinimo sve da oni koji nemaju dovoljno informacija obavijestimo o koristi NATO-a i obezbijedimo da dobijemo poziv do kraja godine kako bi nakon toga za godinu dana dobili članstvo", kazao je predsjednik države.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je u svim vremenima bila i ostala najvažnija obaveza države da zaštiti svoje građane, teritoriju i ekonomska dobra.

"Imajući to u vidu najbitniji razlog ulaska Crne Gore u NATO jeste osiguranje bezbjednosti zemlje, ali i garancija dugoročne stabilnosti. Iako je uključenje Crne Gore u NATO ključni interes svih naših građana istraživanja pokazuju da oni nijesu dovoljno informisani o procesu priključenja, niti o benefitima koje ono nosi, zbog čega imamo znatan broj neopredijeljenih građana", kazao je Grbović.

Zato će REACT, poručio je izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, pomoći da mladi dobiju što više informacija o evroatlantskim integracijama. Podsjetio je da je prvi REACT održan 2008.godine na Crkvičkom polju, na kome su učestvovali mladi iz pet regionalnih zemalja. Tokom sedam kampova prošlo je više od 200 učesnika, predstavnici velikog broja organizacija, institucija, zvaničnika i danas je, kako je kazao, REACT jedan od najvažnijih ljetnjih kampova kada su u pitanju evroatlantske integracije.

Centralna tema ovogodišnjeg REACT-a, koji traje do 2. septembra i u toku koga će biti održano 16 predavanja i osam panela, kao i debata „Neutralnost ili članstvo u NATO“, je „Crna Gora pred vratima Alijanse“.

Osim edukativnog dijela sadržaj kampa podrazumijeva sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nikšića i okoline.

Bonus video: