Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2015. 08:37h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst: “Kako su u MANS-u vidjeli izborne neregularnosti (2): Bijeli mercedes “broji” izašle birače” objavljen u Pobjedi 18. jula 2014. godine

Molimo vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje na gorepomenuti novinski tekst. I pored jučerašnjeg reagovanja MANS-a u kojem je od Pobjede, dnevnog lista u vlasništvu svih građana Crne Gore, traženo da javnost upozna sa svim relevantnim činjenicama vezano za brutalne zloupotrebe izbornog procesa koje su vršili funkcioneri i aktivisti DPS-a i institucije koje su pod kontrolom ove partije, ovaj dnevni list nastavlja sa pokušajem da ta lica i institucije opere od odgovornosti za nezakonito ponašanje. Uredništvo Pobjede, koje je ovaj dnevni list očigledno pretvorilo u partijski bilten DPS-a koje smije da objavi samo ono što kao direktiva dođe iz njihove partije, nastavlja da zabija glavu u pijesak, pa se uporno pravi kako ne primjećuje izborne neregularnosti koje vide svi osim njih.

Takođe, Pobjeda nastavlja da svojim današnjim pisanjem pokazuje elementarno nepoznavanje zakona, iako smo ih u reagovanju uputili na sve bitne zakonske odredbe koje su funkcioneri i aktivisti njihove partije kršili na dan izbora. Tako uredništvo Pobjede, ponovo, u više slučajeva izražava negodovanje zbog toga što je MANS prijavio slučajeve sumnje da se na biračkom mjestu ili u njegovoj neposrednoj bilizini vodi paralelna evidencija, a ni jednom ne pominje da je vođenje paralelne evidencije ne samo kršenje Zakona o izboru odbornika i poslanika već i krivično djelo.

Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da “članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno je na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima” (čl. 71a, st. 2). Isti zakon propisuje i da je “Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mjestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, utvrđene ovim zakonom” (čl. 72 st. 4). Štaviše, vođenje paralelne evidencije je kažnjivo Krivičnim zakonikom jer se tretira kao krivično djelo povrede slobode opredeljenja pri glasanju. Ipak, ni u jednom trenutku uredništvu Pobjede nije palo na pamet da objektivnim izvještavanjem doprinesu da se ova pojava suzbije, valjda zbog činjenice da je visoki funkcioner partije čije interese Pobjeda zastupa, a ujedno i predsjednik izborne komisije Glavnog Grada koja je naše prigovore odbijala više puta javno saopštio kako njegova partija vodi paralelnu evidenciju birača i kako oni ne kriju da krše Zakon.

Takođe, Pobjeda u današnjem tekstu negoduje i što je MANS prijavljivao slučajeve kada je u prostoriji za glasanje na biračkom mjestu bilo prisutno više birača nego što ima kabina za glasanje, ponovo ne želeći da zna da je takvo ponašanje zabranjeno Zakonom za koji su glasali i predstavnici partije čije interese zastupaju - DPS. Tako, član 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje da “Na biračkom mjestu može biti prisutan istovremeno samo onoliki broj birača koliko biračkih kabina postoji na biračkom mjestu.”

Sve ovo najbolje pokazuje da Pobjedu ne zanimaju ozbiljna kršenja zakona koja su se desila na izborni dan kao i izostanak odgovornosti lica koja su zakon kršila, već svojim pisanjem pokušava da karikira kako podnijete prigovore tako i sam Zakon o izboru odbornika i poslanika koji zabranjuje ovakva ponašanja. Ipak, ovakvim pisanjem Pobjeda neće uspjeti u namjeri da skrene pažnju javnosti sa izbornih neregularnosti koje su se desile i koje su dokumentovane, jer je njihovo procesuiranje jedan od ključnih prioriteta iz procesa EU integracija, a sve u cilju izgrađivanja povjerenja u izborni proces.

Na samom kraju, žalosno je što je uredništvo Pobjede svojim neobjektivnim pisanjem bacilo pod noge sve profesionalne i etičke standarde u novinarstvu i otvoreno se stavilo na stranu onih koji su brutalno kršili izborne zakone. U isto vrijeme to samo pokazuje do kojeg stepena je ovaj državni mediji politizovan, što je takođe jedan od segmenata koji je doveo do potpunog urušavanja povjerenja u izborni proces. Ovim će državni organi, a prvenstveno Parlament, morati da se pozabave u narednom periodu kako bi obezbijedili da novina koja se finansira novcem svih građana Crne Gore ne bude partijski bilten DPS-a već objektivan mediji koji će javnost svakog dana upoznavati sa stvarnim stanjem stvari pa i sa onim koje se tiče izbornih neregularnosti, ko god da ih čini.

Vuk Maraš, Direktor Monitoring programa

Bonus video: