Han: Crna Gora ima još dosta da radi na putu evropskh integracija

Han je pohvalio potpisivanje sporazuma o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i rješenje konflikta koji se pojavio, bez, kako je naveo, učešća treće strane
103 pregleda 7 komentar(a)
Milo Đukanović. Johanes Han, Foto: Gov.me
Milo Đukanović. Johanes Han, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.08.2015. 20:16h

Glavni zadatak Crne Gore u procesu evropskh integracija sada je puna implementacija donijetih zakona, ocijenjeno je na sastanku premijera Mila Đukanovića i komesara za susjedsku politiku i proširenje Johanes Hana, na marginama Bečkog samita.

Han je novinarima nakon sastanka sa Đukanovićem, kazao da je Crna Gora napredovala, ali da ima još dosta da se radi.

On je rekao da se sa Đukanovićem saglasio o značaju Berlinskog procesa, kao i multilateralne saradnje država Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, prvi rezultati i dostgnuća su obećavajući, posebno u oblasti povezivanja u oblasti energetike i transportne infrastrukture.

Han je naveo da bi i drugi eventualni bilateralni konfikti među državama regiona trebalo da budu rješavani u istom duhu.

On je pohvalio potpisivanje sporazuma o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i rješenje konflikta koji se pojavio, bez, kako je naveo, učešća treće strane.

Prema riječima Hana, to je odličan primjer za region i, kako je naveo, na neki način predstavlja “pilot slučaj” takvog rješavanja problema u regionu.

Han je, kako je kazao, sa Đukanovićem razgovarao i o saradnji Crne Gore i EU.

On je naveo da je Crna Gora država koja je odmakla u pregovorima.

Napredak, kako je kazao, postoji, ali se sada radi o implementaciji i postoje stvari na koje se mora obratiti posebna pažnja.

To se, kako je objasnio Han, odnosi na poglavlja 23 i 24, a posebno kada je u pitanju sloboda medija i primjena novog izbornog zakonodavstva.

On je naveo da je od Đukanovića dobio uvjeravanje da će makar naredni generalni parlamentarni izbori biti organizovani uz primjenu svih elemenata novog izbornog zakonodavstva.

Đukanović je novinarima kazao da je tokom razgovora sa Hanom zaključeno da Crna Gora ide odličnim tempom u željenom smjeru, navodeći da nema potrebe da ponavlja da je Crna Gora lider u procesu integracija.

Prema riječima Đukanovića, to je dug proces a kvalitet je važniji od rokova.

Prethodne faze su, kako smatra, dobro urađene, a sada je glavni zadatak implementacija usvojenih zakona i novog sistema.

“Danas možemo da kažemo da smo na dobrom kursu i da se krećemo maksimalno mogućom dinamikom, ali ne i opterećeni rokovima”, kazao je Đukanović.

On je objasnio da je prioritet u pregovaračkom procesu dostizanje sušinskog kvaliteta i standarda a ne unaprijed postavljenih rokova.

Bonus video: