Novog gradonačelnika Budve čekaju krediti, naplata dugova i nerad

Vladajući DPS za gradonačenika je predložio dr Srđu Popovića, dok se očekuje da će i opozicija predložiti svoga kandidata.Imenovanje Popovića je izvjesno, imajući u vidu da DPS sa svojih 14 i tri nezavisnsa odbornika, bivše članove Pozitivne
80 pregleda 30 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.08.2015. 05:38h

Novog gradonačelnika Budve, čije imenovanje bi trebalo danas da aminuje odbornički saziv lokalnog parlamenta, očekuju dugovi prema povjeriocima, nenaplaćena milionska dugovanja za komunalije, glomazna administracija... Problemi u funkcionisanju lokalne administracije, koji su se usložili pritvaranjem dosadašnjeg prvog čovjeka grada Lazara Rađenovića i njegovih najbližih saradnika, samo su neki sa kojima će se suočiti onaj ko preuzme vođenje metropole turizma.

Vladajući DPS za gradonačenika je predložio dr Srđu Popovića, dok se očekuje da će i opozicija predložiti svoga kandidata.Imenovanje Popovića je izvjesno, imajući u vidu da DPS sa svojih 14 i tri nezavisnsa odbornika, bivše članove Pozitivne. Da bi opozicioni kandidat postao gradonačelnik SNP-u je potrebno da animira odbornike DF-a, URA, Demosa, nezavisne i odbrnike iz vladajuće koalicije SDP-a, Liberalne partije i još dvojicu bivših odbornika Pozitivne.

Mandat novom gradonačeniku oročen je do oktobra 2016. kada moraju biti raspisani redovni lokalni izbori, kažu u DPS-u, koji je u stalnom zasjedanju, od kada je grad potresla nova afera.

Popović je sa svojim saradnicima pripremio sanacioni plan izlaska Budve iz krize. Sličan plan još ranije je predočio SNP, smatrajući da Budva ima dovljno resursa da se izbori sa krizom u kojoj se našla. Osim komplikovane finansijske situacija, nastale usljed serije milionskih blokada računa, zbog čega zaposlenima u Opštini i njenim preduzećima duguju dvije zarade, novog gradonačelnika dočekuje i problem loše radne discipline. Od kada je Rađenović pritvoren, mali broj radnika, izvršava obaveze i na njihova pleća je bukvalno pao rad cijele Opštine, dok većina njih ne poštuje ni radno vrijeme, niti ima svoja zaduženja, problem je koji će morati da bude pod hitno riješen. Neefiksnost i loša produktivnost i onako preglomazne lokalne administracije ono je što je za budvansku Opštinu, godinama unazad možda najveće breme.

Uvođenje oštre radne discipline, kontrolisanje učinka po svim sektorima, samo su neki od poteza, koji će novi gradonačenik morati da povuče. Najveći izazov su dugovanja i lista povjerilaca, koji čekaju da se naplate. Rađenović je za proteklih četiri godine uspio da smanji upola dugovanje Opštine i gotovo sa lista povjerilaca „skine“ one najveće - banke.

Novo kreditno zaduženje na ime izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izazov je sa kojima treba da se suočavaju novi rukovodioci grada. Isplata zarada, za vrijeme Rađenovića bila je praktično uvedena u redovne tokove, ali potres je nastao u proteklih pola godine i sve poremetio. Potez Rađenovića da se povuče sa mjesta gradonačelnika upravo je motivisan time da lokalna administracija izađe iz pat pozicije i počne sa funkcionisanjem, time što će biti izabran novi predsjednik, malo je smirila političke tenzije u Budvi.

Ono što prvi čovjek grada mora uraditi, a što mu je amanet ostavio Rađenović je naplata milionskih dugovanja od strane građevinskih investitora i brojnih građana, koji su godinama unazad nijesu izmirivali komunalije. Popović, aktuleni poslanik DPS-a u crnogorksom parlamentu i šef odborničkog kluba u Skupšini opštine Budva, bio je dugogodišnji direktor Srednje škole „Danilo Kiš“, vrtića, kao i istaknuti sportski radnik, vodeći brojne sportske klubove od KK „Mogren“ do šahovskog kluba.

Sekretar za investicije Ivan Dajković podnio ostavku

Nakon što je Rađenović zvanično podnio ostavku, juče je uslijedila ostavka njegovog najbližeg saradnika u kabinetu. Sekretar za investicije Ivan Dajković podnio je juče neopozivu ostavku, motivisan isključivo moralnim razlozima.

“Nakon zvaničnog podnošenja ostavke od strane predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, podnio sam ostavku na mjesto sekretara za investicije. Ostavku podnosim iz ličnih razloga kao i moralnih imajući u vidu da sam dolaskom Rađenovića na mjesto predsjednika Opštine na njegov poziv, bio u njegovom timu koji je formirao radi rješavanja velikih i nagomilanih problema. Smatram da sam odgovorio tom zadatku kako na poziciji načelnika za komunalije tako i na mjestu sekretara za investicije. S obzirom na tadašnje mnoge otežavajuće okolnosti i naslijeđene probleme ipak je mnogo toga urađeno u proteklih četiri godine od konsolidacije finansija, redovnosti u isplati zarada zaposlenima i otplate značajnih dugovanja Opštine pa do pokretanja i završetka značajnih infrastrukturnih objekata. Bio je to timski rad”, kazao je Dajković za “Vijesti”.

Bonus video: