Vesna Medenica ima previše moći, Vukčević blizak vlastima

“Ogroman je broj ovlašćenja Vrhovnog suda i njegovog predsjednika, počev od nadgledanja rada sudova, učešća u konsultacijama, evaluacijama i disciplinskim stvarima"
114 pregleda 21 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.08.2015. 05:29h

Vrhovni sud i predsjednica Vesna Medenica imaju prevelika ovlašćenja počev od kontrole sudova do disciplinske odgovornosti sudija, zaključak je GRECO-a, specijalizovanog tijela Savjeta Evrope koje se bavi korupcijom.

“Ogroman je broj ovlašćenja Vrhovnog suda i njegovog predsjednika, počev od nadgledanja rada sudova, učešća u konsultacijama, evaluacijama i disciplinskim stvarima”, piše u izvještaju “Prevencija korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce” GRECO-a.

Oni su upozorili na rizike koje donosi “koncentracija ovlašćenja u jednoj osobi i instituciji”.

U Izvještaju se podsjeća i na velika ovlašćenja koja ima Sudski savjet, navodeći da zakon kojim se uređuje njegov sastav "odstupa od međunarodnih standarda u ovoj oblasti, koji zahtijevaju sistem u kojem sudije izabrane od strane svojih kolega čine najmanje polovinu članova Sudskog savjeta, a da je predsjednik Savjeta iz redova sudija”.

Sadašnji čelnik Sudskog savjeta je profesor Mladen Vukčević, koji je bio predsjednik Izvršnog odbora DPS-a i član Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa te partije.

GRECO sugeriše da se precizira šta je “lični i profesionalni ugled”, što je jedan od uslova za izbor pravnika u Sudski savjet. To je bila i zamjerka članova skupštinskog Odbora za pravosuđe, kada su birali sadašnji Sudski savjet.

“Ne postoje garancije da članovi koji nijesu iz reda sudija nijesu politički angažovani, s obzirom na to da ne postoje odredbe kojima im je to zabranjeno, a to je još važnije s obzirom na to da je položaj predsjednika (i zamjenika predsjednika) Sudskog savjeta rezervisan za člana koji nije iz reda sudija, a koji ima odlučujući glas u slučaju jednakog broja glasova," navodi se. U Zakonu o sudovima se navodi da sudije ne mogu biti politički angažovane, kako se i podsjeća u dijelu Izvještaja GRECO-a.

Oni podsjećaju na mišljenje "Konsultativnog savjeta evropskih sudija, u kome se navodi da predsjedavajući Savjeta bude nepristrasno lice koje nije blisko političkim partijama”.

GRECO u Izvještaju kao jednu od mjera jačanja nezavisnosti Sudskog savjeta preporučuje i da ministar pravde više ne bude član tog tijela. To objašnjavaju navodima da se sprječava “neprimjeren politički uticaj”.

U Izvještaju se navodi da su mjere u borbi protiv korupcije sadržane u zakonima i politikama kvalitetne na papiru, ali da je njihova efikasnost u praksi i dalje upitna. “EU u svojim godišnjim izveštajima o monitoringu kritikuje izostanak rezultata kada je u pitanju procesuiranje slučajeva korupcije na visokom nivou, istrage ovih slučajeva uglavnom ne završavaju optužnicom i često se poništavaju iz proceduralnih razloga u žalbi” navodi se u tom dokumentu.

U zaključcima se navodi da do kraja 2016. očekuju da Crna Gora podnese izvještaj o preduzetim mjerama za sprovođenje preporuka.

”GRECO će te mjere ocijeniti kroz svoju posebnu proceduru o usaglašenosti,” navodi se.

Tužioce učiti o etici i konfliktu interesa

GRECO preporučuje da se izbjegne sadašnja koncentracija “radnih angažmana” u Tužilačkom savjetu odnosno, da isti tužioci ne mogu biti u više komisija tog tijela.

“GRECO preporučuje značajno jačanje i dalji razvoj mehanizama za davanje uputstava i savjetovanje o etici i sprječavanju sukoba interesa za tužioce, unapređenje disciplinskog okvira za tužioce, u cilju jačanja objektivnosti, proporcionalnosti i učinkovitosti, objavljivanje informacija o primljenim pritužbama, preduzetim disciplinskim mjerama, i sankcijama primijenjenim protiv tužilaca,” navodi se u Izvještaju.

Prije glasanja prijaviti sukob interesa

GRECO u dijelu koji se odnosi na sprečavanje korupcije u parlamentu preporučuje uvođenje ad hoc prijavljivanja sukoba interesa i to kada treba glasati o pitanjima koja su u skupštinskoj proceduri.

Preporučuje se i uspostavljanje odgovarajućih mjera za modernizaciju sistema finansijskih prijava, kao i uvođenje smjernica koje bi sadržale jasne i objektivne kriterijume, koji će se primjenjivati prilikom odlučivanja o zahtjevima za skidanje imuniteta, koji poslanike štiti od krivičnog gonjenja.

Bonus video: