Krivokapić: Vladavina prava je temeljni cilj za našu državu iznutra

66 pregleda 5 komentar(a)
Krivokapić Njemci, Foto: Skupstina.me
Krivokapić Njemci, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 26.08.2015. 15:40h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je članove njemačkog Bundestaga Josipa Juratovića i Martina Rosemana sa delegacijom Socijaldemokratske partije SPD Njemačke.

Tokom susreta Krivokapića sa delegacijom koju je predvodio Juratović razgovarano je o EU i NATO integracijama Crne Gore, medijskim slobodama kao i političkoj situaciji.

Krivokapić je istakao dobre odnose i saradnju dva parlamenta te iskazao namjeru za daljim jačanjem i produbljivanjem te saradnje.

"Veoma smo posvećeni u ispunjavanju ciljeva i obaveza iz NATO agende, kao i zadacima koji se tiču EU integracija. Vladavina prava je temeljni i ključni cilj prije svega za našu državu iznutra, a time i za evro-atlanske integracione procese", istakao je Krivokapić.

Sagovornici su zajednički konstatovali da su pred zemljama regiona Zapadnog Balkana brojni izazovi na polju medijskih sloboda, te da su potrebni dodatni napori na jačanju zaštite novinara i omogućavanju što većeg stepena profesionalizma i nezavisnosti.

Tokom razgovora je ocijenjeno da je naredni period pred Crnom Gorom posebno važan po pitanju NATO integracija, te je istaknuta uloga Skupštine Crne Gore u tim procesima i posebno akcentirana kao institucija koja je prepoznata u regionu i šire po svojoj transparentnosti i otvorenosti prema civilnom društvu i javnosti.

Sagovornici su poručili da će Crna Gora imati konstruktivnog partnera u Bundestagu na njenom evro-atlanstkom putu.

Marković: Članstvo u EU za Crnu Goru državni prioritet

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je delegaciju njemačkog SPD-a, koju je predvodio Juratović.

Marković je upoznao goste sa spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore, naglasivši stav Vlade da je članstvo u Evropskoj uniji za Crnu Goru državni prioritet. Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, podvukao važnost unapređenja državnih i institucionalnih potencijala kao ključnog faktora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i za postizanje većeg privrednog rasta.

Juratović je, kako se dodaje, istakao značaj aktivnosti crnogorske Vlade u borbi protiv korupcije kao važnog preduslova pojačane privredne saradnje i većeg priliva njemačkih investicija.

Govoreći o odnosima u regionu Zapadnog Balkana, Juratović je ukazao na potrebu jačanja institucionalne saradnje između država regiona. Pri tome je akcentirao značaj Berlinske inicijative, ističući da je ideja za unapređenje regionalne saradnje inicirana u njegovoj političkoj partiji sa ciljem većeg privrednog rasta, ali i dalje izgradnje uzajamnog povjerenja u regionu.

Gosti su iskazali interesovanje i za stanje ljudskih prava i medijskih sloboda u Crnoj Gori.

"Marković je istakao da je Crna Gora pozitivan primjer u regionu, kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i unapređivanje ambijenta za razvoj medijskih sloboda. Vicepremijer je dodao da u oblasti ljudskih prava ima još posla, ali da Crna Gora tradicionalno njeguje multivjerski i multikonfesionalni sklad, što je dobra osnova za dalji napredak u toj oblasti", navodi se između ostalog u saopštenju Vlade.

Delegacija SPD-a posjetila CGO

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, sa saradnicima – Borisom Marićem, višim pravnim savjetnikom i Anom Vujošević, koordinatorkom programa evropskih integracija, susrela se sa dvanaestočlanom delegacijom Socijaldemokratske stranke Njemačke ( SPD) koju su predvodili Josip Juratović i Martin Roseman, poslanici Bundestaga.

Sa njima je bio i Frederik Bruting, gradonačenik Heubacha, kao i brojni saradnici.

"Teme razgovora odnosile su se na proces evropskih integracija Crne Gore i učinkovitost reformskih procesa koji se sprovode na tom putu, a članove delegacije je posebno interesovalo kakvu podršku Crna Gora očekuje od EU i Njemačke. Akcenat je stavljen na aktuelnu društveno-političku situaciju, ali i na specifična pitanja poput korupcije, uloge nevladinog sektora u evropeizaciji i izazovima sa kojima se suočavaju NVO u Crnoj Gori, poziciju lokalnih samouprava u demokratizaciji društva i položaj manjinskih zajednica", navodi se u saopštenju CGO.

Bonus video: