Srđa Popović kandidat DPS-a za novog gradonačelnika Budve

Popović je dobio jednoglasnu podršku izvršnog odbora, a za večeras je zakazana sjednica Opštinskog odbora te partije na kojoj će kandidatura Popovića trebalo da bude verifikovana
174 pregleda 48 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Vesko Belojević
Srđa Popović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.08.2015. 18:31h

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista jednoglasno je podržao predlog da šef partije u Budvi i poslanik dr Srđa Popović bude izabran za novog gradonačelnika te opštine.

Rano jutros Izvršni odbor budvanskog DPS predložio je Popovića za novog gradonačelnika.

Popović je dobio jednoglasnu podršku izvršnog odbora, nakon čega je večeras na sjednici Opštinskog odbora te partije verifikovana kandidatura Popovića.

Sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti konstatovana ostavka dosadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića i biti izabran njegov nasljednik, zakazana je za četvrtak.

Ranije danas, održan je sastanak lokalnih čelnika DPS i SDP, koji je incirao Popović, a na kome se raspravljalo o daljoj saradnji ove dvije partije, čiji su odnosi zahladnjeli.

Iako se decidno nijesu izjasnili, ipak je očigledno da do raspada ove dugogodišnje koalicije neće doći.

Sastanku koji je inicirao lider budvanskog DPS dr Srđa Popović prisustvovali su šef lokalnog parlamenta Boro Lazović i direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin ispred DPS, dok su delagaciju SDP činili lider te partije i načelnik za finansije Mihailo Đurović, potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović i direktorka "Mediteran reklama" Ljubica Strugar Kovačević.

"Sarađujemo dugo i čitavo je more tema koje treba raspravljati. Ono što je svakako najaktuelnije, to je funkcionisanje koalicije. Dakle, predsjednik DPS je najavio njeno preispitivanje i mi smo, konačno, nakon nekih desetak dana od hapšenja funkcionera u Budvi, započeli i raspravu oko funkconisanja koalicije, ali i oko budućeg funkcionisanja izvršne vlasti u Opštini Budva. Izvršni odbor DPS je u tom smislu na svojoj sjednici jutros donio odluku da njihov kandidat za budućeg predsjednika Opštine bude dr Srđa Popović. Mi smo se naravno, razmišljajući o novonastaloj situaciji negdje odredii prema profilu kandidata koji bi mogao da dobije podršku za naredni desetomjesečni, maksimum dvanaestomjesečni period i na ovom sastanku složili smo se da situaciji u Opštini nije dobra, da je neophodno posvetiti punu pažnju izvršavanju poslova lokalne samouprave i da je neophodno da taj budući predsjednik Opštine, ukoliko zajedno budemo sarađivali, bude maksimalno posvećen saniranju nagomilanih problema i pokušaju izvođenja Opštine Budva iz krize u narednom periodu. Nismo izašli sa konkretnim zaključkom sa ovog sastanka jer je neophodno da ovaj predlog razmotre i naši partijski organi, ali da svakako najkasnije do sjutra zauzmemo stav po ovom pitanju, jer je sjednica Skupštine opštine na kojoj bi se glasalo o novom predsjedniku zakazana za četvrtak", kazao je lider SDP Mihailo Đurović nakon sastnaka.

Prema riječima Popovića, "šanse da koalicija nastavi zajedno su velike, u stvari, niko danas nije ni spominjao raskid koalicije".

"Mi smo imali dnevni red sa jedinom tačkom, o funkcionisanju koalicije u novoastaloj situaciji. Opština se nalazi u situaciji kakvoj jeste, predsjednik Opštine je podnio neopozivu ostavku i više smo raspravljali na tu temu, kako prevazići ovu krizu i izbor novog kandidata. Konstatovali smo da koaliciona saradanja koja je do sada bila, mora biti na višem niovu, da je možda više bilo u samoj komunikaciji između članica koalicionog sporazuma, nego nepoštovanje koalicionog sporazuma. Neke stvari smo izdefinisali, mislim da smo imali konstruktivni razgovor. Ja sam ubijeđen da će oni podržati našeg kandidata za gradnačelnika. Sticajem okolnosti, mogu da kažem da smo mi danas imali Izvršni odbor partije koji je predložio mene za budućeg gradonačelnika, uz apsolutno podršku koju ćemo večeras verifikovati i predložiti je Opštinskom odboru DPS na usvajanje. Danas smo imali i kolegijum koji je vodio predsjednik Skupštine opštine Budva Boro Lazović, gdje smo se dogovorili da lokalni parlament bude u četvrtak u 9 sati, gdje će biti samo formalno konstatovanje ostavke gospodina Lazara Rađenovića, njegova ostavka je lični čin, i izbor novog predsjednika Opštine Budva“, kazao je Popović.

Bonus video: