E-identifikacija još nije sigurna: Testirati sistem prije parlamentarnih izbora

"Veoma je važno da se od strane DIK-a preduzmu aktivnosti na obuci organa za sprovođenje izbora o novom sistemu identifikacije birača. Mislim da je veoma važno primijeniti i testirati sistem elektronske identifikacije birača prije parlamentarnih izbora"
6 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: Vijesti
Vlado Dedović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.08.2015. 15:49h

Sistem elektronske identifikacije birača mora se testirati prije parlamentarnih izbora, a prava prilika su lokalni izbori u Tivtu koji bi trebali da se održe na proljeće, izjavio je član Državne izborne komisije (DIK) Vlado Dedović. On smatra da se vanredni parlamentarni izbori ne mogu organizovati po novim pravilima, jer državne institucije ništa nijesu radile na stvaranju uslova za njihovo održavanje.

"Veoma je važno da se od strane DIK-a preduzmu aktivnosti na obuci organa za sprovođenje izbora o novom sistemu identifikacije birača. Mislim da je veoma važno primijeniti i testirati sistem elektronske identifikacije birača prije parlamentarnih izbora. Prva prilika za to su lokalni izbori u Tivtu, koji bi trebalo da budu organizovani do kraja marta 2016. ”, kazao je Dedović “Vijestima”.

Ističući da koncept elektronske identifikacije predstavlja najznačajniju novinu u izbornom sistemu i da takav model nije primjenjivan nigdje u regionu, Dedović je ukazao da elektronska identifikacija birača sa sobom nosi brojne nepoznanice i rizike. On je upozorio da nadležne institucije nijesu dovoljno radile na stvaranju uslova za primjenu novog sistema, pojašnjavajući da osim nabavke opreme, ništa nije urađeno kako bi se novi koncept identifikacije birača detaljnije analizirao, pripremio i predstavio široj javnosti. Zbog toga, smatra Dedović, trenutno ne postoje uslovi za održavanje parlamentarnih izbora u skladu sa novim odredbama izbornog zakonodavstva.

"Imajući u vidu aktivnosti koje državni organi i institucije treba da realizuju u narednom periodu, teško možemo očektivati da će biti stvoreni uslovi prije redovnog termina u jesen naredne godine. Stoga, raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora nije realan scenario. Ne zbog političkih okolnosti, već zbog nepostojanja uslova za njihovo sprovođenje“, kazao je Dedović.

On je upozorio da je problematično što birački spisak još uvijek nije funkcionalan, dok opštine nijesu stvorile formalne uslove za sprovođenje postupka određivanja biračkih mjesta. Dedović je pojasnio i da institucije nemaju dovoljno razvijene kapacitete za sprovođenje nadležnosti iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

On je upozorio i da lokalne samouprave nijesu definisale granice područja naselja, odredile nazive naselja, ulica i trgova kako bi opštinske izborne komisije mogle da odrede biračka mjesta.

"S obzirom na to da postoji veliki broj neformalnih naselja u Crnoj Gori kao i ulica koje nemaju tačne nazive, od izuzetne važnosti je da skupštine opština otpočnu proceduru, jer se bez njihovih formalnih akata kojima se određuju nazivi naselja, ulica i trgova, opštinske izborne komisije ne mogu odrediti biračka mjesta. Vlada je u informaciji koja je usvojena na posljednjoj sjednici dala rok opštinama da do 15. septembra završe ovaj posao“, kazao je on.

Policija i tužilaštvo treba da pitaju za izborne zloupotrebe

Dedović je kazao da su nova izborna pravila stvorila pravne preduslove za efikasniju borbu protiv izbornih zloupotreba, ističući da je pitanje koliko će oni biti iskorišteni.

"Veliko je pitanje kolika će biti efikasnost primjene zakona i koliko će institucije proaktivnim djelovanjem uticati da se smanji prostor za izborne zloupotrebe. Pored organa izborne administracije, policija i tužilaštvo moraće da imaju mnogo veći stepen interesovanja za praćenje i procesuiranje slučajeva izbornih zloupotreba", tvrdi on.

Bonus video: