Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede"
100 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Vanja Ćalović, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
MANS, Vanja Ćalović, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2015. 15:54h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst” Kako su u MANS-u vidjeli izborne neregularnosti (3) “Sjede u pekari, posmatraju i evidentiraju”” objavljenog u Pobjedi u subotu 19. jula 2014. godine Podgorica, 21. jul 2014. godine

Molimo vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje na gorepomenuti novinski tekst.

Sve što je Pobjeda navela u svom takozvanom “feljtonu” jesu prijavili naši posmatrači i to zato što je takvo ponašanje na biračkim mjestima suprotno zakonu. Međutim nadležne institucije su odbacile sve prijave bez vršenja uvida u dokaze i bez saslušanja svjedoka, na tako brutalno očigledan način, da su po svakom prigovoru trošili svega nekoliko sekundi.

U toku odlučivanja izborne komisije su pravile takve greške da je čak i ovakav Ustavni sud konstatovao da je takvim odlučivanjem prekršen Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

O administrativnim greškama izbornih komisija bi se moglo reći mnogo, ali za razliku od Pobjede koja ta pitanja stavlja u prvi plan, jer drugih nema, mi razumijemo da su institucije pravile takve greške zbog izuzetno kratkih vremenskih rokova. Ono što je neprihvatljivo je sadržaj njihovih nezakonitih i političkih odluka kojima se uništava povjerenje građana u izborni proces.

Ipak, matrica ponašanja koja je dirigovana od strane DPS-a, partije koja kontroliše organe za sprovođenje izbora, očigledno je ista i u slučaju Pobjede, iako u svojim reagovanjima, danima pokušavamo da ovaj dnevni list upoznamo sa odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika koje su kršene, a na osnovu kojih su podnošeni prigovori izbornim komisijama i Ustavnom sudu, Pobjeda i dalje zabija glavu u pijesak i pokušava da karikira zabrane propisane Zakonom.

Danima unazad Pobjeda negoduje što je MANS prijavljivao sve slučajeve vođenja nezakonite, paralelne evidencije, valjda zato što je partija čije interese Pobjeda zastupa javno saopštila kako takve evidencije vodi iako su nezakonite. Tako, Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da “članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno je na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima” (čl. 71a, st. 2). Isti zakon propisuje i da je “Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mjestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, utvrđene ovim zakonom” (čl. 72 st. 4). Štaviše, vođenje paralelne evidencije je kažnjivo Krivičnim zakonikom jer se tretira kao krivično djelo povrede slobode opredeljenja pri glasanju.

Isto tako, u ovom tekstu, Pobjeda negoduje što je MANS prijavljivao slučajeve kada su članovi biračkog odbora kasnili sa dolaskom na biračko mjesto, iako je Pravilima o radu biračkih odbora, koje usvaja Državna izborna komisija, eksplicitno navedeno da svi članovi biračkog odbora moraju doći na dan glasanja na biračko mjesto u 5 časova ujutru, kako bi ga valjano pripremili za izborni dan.

Jasna je namjera Pobjede da karikiranjem nezakonitosti koje je MANS prijavio pokuša da skrene pažnju sa izbornih neregularnosti koje su činili dominantno predstavnici partije čije interese Pobjeda zastupa, ali čudi kako do sada Pobjeda nije shvatila da se radi o uzaludnom poslu, jer su sa postojanjem ozbiljnih zloupotreba i neregularnosti u izborne svrhe upoznati svi u Crnoj Gori, ali i oni van nje.

Zbog toga je ključni prioritet Crne Gore u procesu Evropskih integracija upravo izgradnja povjerenja u izbore, kako bi crnogorskim građanima konačno bilo omogućeno da biraju slobodno i samostalno koga god oni žele, bez ucjena, pritisaka i potkupljivanja od strane politizovanog državnog aparata, mobilisanog sa ciljem da partija na vlasti suprotno zakonima ove države, obezbijedi što bolji izborni rezultat.

Vuk Maraš, Direktor Monitoring programa

Bonus video: