Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Napokon, višemjesečno istraživanje MANS i OCCRP-a je rezultiralo istraživačkim serijalom “Nečasni savezi” - politika, biznis i organizovani kriminal u Crnoj Gori, ali i konkretnim krivičnim prijavama koje su podnijete nadležnom crnogorskom tužiocu
0 komentar(a)
MANS, Vanja Ćalović, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
MANS, Vanja Ćalović, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2015. 12:28h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst “Vjerujem da se polako ruši medijska Cosa Nostra u CG” objavljenog u “Pobjedi” u srijedu, 23. aprila 2014. godine u kome se prenosi intervju sa novinarom Šekijem Radončićem

Autor teksta: Vesna Šofranac

Molimo Vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje na gorepomenuti novinski tekst: U osvrtu na posljednje istraživanje MANS-a koje smo uradili sa regionalnom mrežom istraživačkih novinara OCCRP, naša organizacija i OCCRP su okarakterisani kao “hohštaplerske i reketaške istraživačke mreže uvezene sa ove ili one strane Atlantika.” Podsjećam vas da je MANS crnogorska nevladina organizacija koja se već dugo godina bavi istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije i koja je tokom prethodne dekade razotkrila brojne korupcionaške šeme u Crnoj Gori i koja je već duži niz godina više nego kredibilan sagovornik kako američke državne administracije, tako i relevantnih briselskih adresa kada su u pitanju problemi korupcije i organizovanog kriminala.

Slučajevi na kojima je do sada radio MANS i rezultati koje smo postigli su citirani u zvaničnim izvještajima kako US State Deparmenta, tako i Evropske Komisije na temu progresa Crne Gore na putu ka punoj demokratizaciji društva.

Napokon, višemjesečno istraživanje MANS i OCCRP-a je rezultiralo istraživačkim serijalom “Nečasni savezi” - politika, biznis i organizovani kriminal u Crnoj Gori, ali i konkretnim krivičnim prijavama koje su podnijete nadležnom crnogorskom tužiocu.

“Hohštaplerska i reketaška istraživačka mreža” OCCRP kako je u vašoj novini naziva Šeki Radončić je zapravo regionalna mreža istraživačkih centara koji se dominatno bave istragama korupcije i organizovanog kriminala. Mrežu čine novinari iz više zemalja, kao i 17 medijskih istraživačkih centara poput ruske Novaya Gazete, kosovskog BIRN-a i ostalih (https://reportingproject.net/occrp/index.php/en/about-us).

OCCRP je dobitnik više nagrada za doprinos istraživačkom novinarstvu i nagrada za najbolje istraživačke priče, uključujući SEEMO nagradu za 2013. godinu. Cilj OCCRP mreže je da pomogne ljudima da shvate na koji način organizovani kriminal i korupcija utiču na njihove svakodnevne živote. Rad ove mreže je podržan od strane brojnih međunarodnih organizacija, uključujući i United Nations Democracy Fund, USAID i Fondaciju Otvoreno društvo.

S tim u vezi, kako MANS, tako i regionalna mreža OCCRP čiji je MANS član imaju i više nego dovoljno stručnog kapaciteta da se bave istraživanjem najtežih slučajeva korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i to ćemo nastaviti da radimo bez obzira na svakodnevne pritiske i zastrašivanja.

Vanja Ćalović,Izvršni direktor

Bonus video: