Adžić: Svi da budu jednaki pred zakonom

„U Crnoj Gori je ostalo ono ukorijenjeno balkansko, vlastodržačko i bahato ponašanje ne samo državne, već i vlasti na lokalnom nivou. Očigledno da vlast nije naučila lekciju, da se Evropljanin ne postaje propagiranjem, već činjenjem usmjerenim u pravcu evropskih vrijednosti“, dodao je
36 komentar(a)
Danijel Adžić, Foto: Demokrate
Danijel Adžić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 24.08.2015. 12:06h

Cilj prava je da svi budu jednaki pred zakonom i to mora biti temelj države koja sebe smatra pravnom, poručeno je iz Demokratske Crne Gore.

Član Predsjedništva Demokrata, Danijel Adžić, saopštio je da je Crna Gora država u kojoj je selektivnu primjenu zakona.

Time je, kaže on, i sumnjivih radnji bilo mnogo."Jasno je da smo pred zakonom svi jednaki, ali je jasnije da postoje i oni koji to nijesu, naš narod voli reći oni kojima se može“.

„Svi koji vjerujemo u pravdu ustvari i vjerujemo da pravda možda jeste spora ali da je dostižna, pa će samim tim svi postati jednaki, jer to i jeste cilj prava. To mora biti temelj države koja sebe smatra pravnom“, naveo je Adžić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se izgubila hodajući po tankoj žici između Balkana i Evrope deklarativno.

„Činjenica je da vlast ništa nije uradila kako bi Evropa ili dio nje postali, ne samo geografski što nije sporno, već kako bi evropske vrijednosti počeli da primjenjujemo u praksi. Što nije lako s obzirom na loše navike“, kaže se u saopštenju.

Adžić je naveo da vlast po svojoj prirodi treba da bude u službi građana, da bude njen servis, pa je logično da je vlast tu zbog naroda, a ne obrnuto.

„U Crnoj Gori je ostalo ono ukorijenjeno balkansko, vlastodržačko i bahato ponašanje ne samo državne, već i vlasti na lokalnom nivou. Očigledno da vlast nije naučila lekciju, da se Evropljanin ne postaje propagiranjem, već činjenjem usmjerenim u pravcu evropskih vrijednosti“, dodao je on.

Prema riječima Adžića, zanimljivo je koliko i hijerarhijski gledano lokalne vlasti pokušavaju da liče na državnu, pa je odnos prema građanima identičan.

„Mnogi funkcioneri na državnom i lokalnom nivou su stekli kapital za koji se slobodno može reći da je sumnjiv, jer njegova vrijednost viđestruko prevazilazi primanja koja imaju, pa je logično zapitati se kako, da li je u pitanju rijetko viđen smisao za biznis ili nesto drugo“, kazao je Adžić.

Kako je rekao, ukoliko želimo da postanemo moderno i razvijeno društvo, moramo biti disciplinovani i pogledati svoje dvorište, „pa bi bilo evropski preispitati odnos lokalnih vlasti prema svojim opštinama“.

Bonus video: