Rat u opoziciji se nikom ne isplati

Demos najavio da će u septembru predstaviti predlog zakona o vladi, očekuju široku podršku
41 komentar(a)
Slaven Radunović, Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.08.2015. 18:28h

Prebrojavanje i rat unutar opozicije ne isplati se nijednoj od partija i one se moraju ujediniti oko višeg cilja - smjene vlade Mila Đukanovića.

Ovo su poručili poslanici Demosa, Demokratskog fronta (DF) i Ujedinjene reformske akcije (URA) uprkos učestalom prepucavanju saopštenjima i izjavama, te nedavnom neuspjehu inicijative za glasanje nepovjerenja vladi i nemogućnosti dogovora o učešću na protestima koje organizuje DF.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da u tom savezu protest vide kao jedinu opciju da se nešto uradi za smjenu vlasti i da očekuje da će se trzavice u opoziciji i, kako je naveo, retorički sukobi, ostaviti po strani. “Ja smatram da će se na kraju oko protesta svi usaglasiti, tu posebno mislim na one koji su najvažniji, to su građanai, a da će se onda vremenom i ovi povremeni i više retorički sukobi u opoziciji umiriti jer će svi shvatiti da je, ipak, glavni cilj rušenje Vlade i da svakodnevne trzavice koje imamo među sobom ostavimo po strani i da se pridružimo građanima na velikom protestu” rekao je Radunović za “Vijesti”.

Funkcioner Demosa Goran Danilović ocijenio je da se “lov na vještice” u opozciji neće isplatiti onima koji forsiraju napade i da se mora shvatiti da borba za glasove nije vrhunski princip. “Ubijeđen sam da se za odgovornu i ozbiljnu opoziciju tehnička saradnja o stvarima koje su od suštinske važnosti podrazumijeva. Mora se shvatiti da borba za glasove nije vrhunski princip. Oni koji forsiraju napade, prebrojavanja, love vještice i traže pravovjerne, neće se proslaviti”, rekao je on. Danilović je dodao da ljudi biraju različite partije jer su različitih vjerovanja i ukusa i najavio da će njegova partija u toku narednog mjeseca predstaviti predlog zakona o vladi za koji očekuju široku podršku. “Ratovati unutar opozicije nije pametno. Nadam se da kada dođe momenat da predstavimo naš predlog zakona o Vladi da ćemo naići na široko prihvatanje”, kazao je Danilović.

Moraju se izuzeti oni koji bi pružili ruku DPS-u

Potpredsjednik URA Dritan Abazović ocijenio je da se opozicija često ponaša “djetinjasto”, ali smatra da se to uz odstranjivanje pojedinaca koji, kako je naveo, glume opoziciju, može prevazići.

“Stvari koje su se desile u opoziciji proteklih godinu i po dana govore da više nema nedodirljivih niti je narod spreman da trpi kojekakvu demagogiju. Očekujem da se u narednim mjesecima to dodatno iskristališe i moje političko gledanje jeste da opozicija možeda se ujedini oko ključnog cilja koji ne treba da bude doveden u pitanje nikakvim različitim stavovima u ideološkom i političkom smislu, a to je demokratska smjena vlasti”, rekao je Abazović.

Abazović je dodao da dokle god u opoziciji ima onih pojedinaca koji su spremni da pruže ruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS), ona je osuđena na propast.

“Izuzimanjem takvih pojedinaca ostali se mogu bez obzira na razlike i štetne izjave koje daju, ideologije koje nisu prihvatljive iz raznih razloga, pronaći i dogovoriti o smjeni vlasti za pet minuta. Bez obzira u koliko kolona nastupi opozicija mislim da bi o smjeni vlasti mogli da se dogovore za pet minuta. Opozicija oslobođena stranaka i pojedinaca unutar opozicije koji glume opoziciju a rade za DPS, jednostavno ruši DPS. Dokle god DPS zna da u opoziciji postoje subjekti koji će u slučaju da im zatreba pružiti ruku , ova opozicija je osuđena na propast, tešku situaciju i neregularne poraze”, rekao je on.

Bonus video: