Garčević: I neutralne zemlje imaju vojne baze i strane trupe

Podsjetio je da većina članica nema baze na svojoj teritoriji, kao što ih nemaju ni zemlje iz susjedstva koje su nedavno postale članice
15 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Boris Pejović
Vesko Garčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.08.2015. 11:01h

Države članice NATO-a suvereno odlučuju o otvaranju vojnih baza na svojoj teritoriji, a baze se ne mogu otvoriti bez pristanka zemlje domaćina, saopštio je u Beranama nacionalni koordinator za NATO, ambasador Vesko Garčević. Podsjetio je i da većina članica nema baze na svojoj teritoriji.

Garčević je u Beranama o NATO razgovarao sa predstavnicima “Udruženja poljoprivrednih proizvođača” iz Berana i predstavnicima penzionera i boraca-antifašista iz Drugog svjetskog rata.

Podsjetio je da većina članica nema baze na svojoj teritoriji, kao što ih nemaju ni zemlje iz susjedstva koje su nedavno postale članice: Hrvatska, Slovenija, Albanija... Garčević je ukazao da neke neutralne države Evrope, po veličini slične Crnoj Gori, kao zaštitu svog neutralnog statusa na svojoj teritoriji imaju prisustvo vojnih baza i stranih trupa.

Dodao je i da sadašnji generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, inače socijalista po političkom opredjeljenju, dolazi iz Norveške, članice NATO koja na svojoj teritoriji nema bazu.

Na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma o članstvu u NATO, ambasador Garčević je ukazao da crnogorski Ustav ne predviđa organizovanje referenduma ovim povodom, jer članstvom u Alijansi Crna Gora ne gubi dio svog suvereniteta i ne prenosi svoje nadležnosti na tijela NATO-a.

"Referendum bi se morao održati u slučaju članstva u EU, jer se dio suverenih prava prenosi na Evropsku komisiju", pojasnio je Garčević.

Upoznao je učesnike da su samo tri države članice organizovale referendum, a da su ostale nove članice o tome odlučivale u Parlamentu.

Bonus video: