Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Afera “Snimak” je otkrila da je program zapošljavanja sezonaca DPS koristio u izborne svrhe uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine, o čemu je na sjednicama najviših partijskih organa DPS-a govorio poslanik te partije Zoran Jelić, autor čuvene korupcionaške predizborne računice “jedan zaposleni - četiri glasa
116 pregleda 0 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 22.08.2015. 07:36h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst “Zapošljavamo depeesovce iz Srbije” objavljenog u “Pobjedi” u četvrtak, 24. aprila 2014. godine na 6. i 7. strani

Autor teksta: Hristina Janković

Poštovani, Imajući u vidu da se pomenuti tekst bavi reagovanjem na istraživanje MANS-a koje vaša novina nije prenijelija u bilo kom svom dijelum, molimo Vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje:

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) je, po osnovu programa zapošljavanja sezonaca, prošle godine uposlio čak 500 osoba više, nego što je predvidio Programom rada za tu godinu, istovremeno nastavljajući praksu zapošljavanja u firmama koje su bliske vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), pokazuju najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a. Naime, Programom rada za prošlu godinu bilo je planirano zapošljavanje najviše 1.500 mladih, za šta je bilo opredijeljeno 250 hiljada eura. Međutim, u još jednoj izbornoj godini kakva je bila 2013. godina, ZZZCG je odlučio da poveća broj lica koja će biti uposlena na sezonskim poslovima, pa je za te namjene potrošio znatno veću sumu - gotovo 390 hiljada eura.

Afera “Snimak” je otkrila da je program zapošljavanja sezonaca DPS koristio u izborne svrhe uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine, o čemu je na sjednicama najviših partijskih organa DPS-a govorio poslanik te partije Zoran Jelić, autor čuvene korupcionaške predizborne računice “jedan zaposleni - četiri glasa”.

Najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da su u 2013. godini izabrana 464 poslodavaca, kod kojih je uposleno 2.032 lica. Među poslodavcima su se ponovo našle firme, čiji su vlasnici bliski aktuelnoj vlasti, poput „Atlas Hotels Group” Duška Kneževića, „Vektra Boke” Dragana Brkovića i hotelskog preduzeća „Fjord” Veselina Barovića.

Pored toga, među izabranim poslodavcima prvi put su se našle bjelopoljska kompanija „Mesopromet”, čiji je izvršni direktor Hilmija Franca, član Glavnog odbora DPS-a, kao i kompanija „Rokšped”, koja je uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Podgorici otvorila niz trafika, gdje su uposlene uglavnom pristalice vladajuće partije.

Na listi za zaposlenje sezonaca prvi put su i firme sa, u najmanju ruku, problematičnim poslovanjem, poput „Beppler & Jacobson”, čiji je jedan od vlasnika Zoran Bećirović prijatelj premijera Mila Đukanovića, kao i budvanska „Capital estate”, vlasništvo Dragana Lučića. Ova kompanija poznata je po kupovini opštinske parcele u Kuljačama, iznad Miločera, za koju prethodno nije donesen planski dokument, da bi nakon transakcije sa Opštinom Budva lokacija bila planski uređena, čime je njena vrijednost višestrukturo uvećana.

Najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da se na listi poslodavaca nalazi i barska kompanija „Kalamper d.o.o” vlasništvo Emina Kalamperovića, rođenog brata bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića, koja je na barskoj i ulcinjskoj rivijeri nelegalno gradila čitave stambeno poslovne komplekse.

I u 2013. godini hotelska grupa „Budvanska rivijera” dobila je za zapošljavanje sezonaca najviše novca, odnosno 26 hiljada eura, dok je iza njih, sa isplatom od skoro 22 hiljada eura, budvanska firma „Montenegro Stars Hotels”, u čijem je sastavu najluksuzniji crnogorski hotel „Splendid”. Slijedi potom podgorička firma „Mercator CG” koja je dobila nepunih osam hiljada, što je znatno manje u poređenju sa 2012. godinom, kada je bila najveći korisnik subvencija u iznosu od 34 hiljade eura.

MANS je ranije objavio da se na listi poslodavaca koji su upošljavali mlade uoči vanrednih parlamentarnih izbora, našle firme čiji se vlasnici povezuju sa kriminalnim miljeom i crnogorskom bezbjednosnom službom.

Riječ je o”Bellevue Hotels group” iz Budve, čiji je vlasnik Blažo Dedić, koji se povezuje sa uhapšenim narko dilerom Darkom Šarićem, kao i „Imanje Rakočević” u Mojkovcu, čiji je vlasnik Vlatko Rakočević.

Ove firme su i u prošloj godini bili korisnici subvencija za sezonsko zapošljavanje mladih. Krajem decembra prošle godine, ZZZCG je nezakonito raspisao Javni poziv za pilot program „Priprema nezaposlenih lica za rad na sezonskim poslovima”, prema kojem se poslodavcima omogućava da sami odaberu kandidate, obučavaju ih u svojim objektima i nakon obuke ih zaposle. Nezakonitost Javnog poziva proizilazi iz činjenice da je on raspisan bez odluke Upravnog odbora i ne pozivajući se na zakone koji regulišu oblast zapošljavanja. Za tu namjenu opredijeno je 200 hiljada eura, ali još nije poznat broj prijavljenih poslodavaca i sezonaca.

Ovaj pilot program suštinski se ne razlikuje od programa „Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima”, jer se u oba slučaja motivišu poslodavci da zaposle mlade na određenim poslovima u toku sezone. Kada je u pitanju pilot projekat, za vrijeme obuke kod poslodavca ZZZCG finansira sve troškove, a kada je u pitanju program „Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima”, poslodavcima se dodjeljuju subvencije pod uslovom da zaposle lice do 25 godina.

Zbog toga je više nego opravdana sumnja da je ZZZCG pokrenuo pilot program uoči lokalnih izbora u12 crnogorskih opština, kako bi stvorio prostor za nova predizborna zaposlenja. Očito je da se zapošljavanje sezonaca sprovodi kroz razrađenu šemu, gdje ZZZCG preko firmi povezanih sa DPS-om kratkoročno upošljava pristalice vladajuće partije, ali i one do čijeg se glasa želi doći. Na ovaj način se ne rješava veliki problem nezaposlenosti mladih, već su kratkoročni modeli uposlenja idealan način za pritiske uoči izbora.

Takođe, MANS je prethodnih dana objavio niz novih podataka o različitim programima zapošljavanja Zavoda, na čijem je čelu Vukica Jelić, supruga poslanika DPS-a Zorana Jelića. S obzirom da postoji ogromna sumnja da se ti programi koriste u izborne svrhe, krajnje je vrijeme da tužilaštvo i policija konačno provjere navode o izbornoj korupciji.

Za MANS Vanja Ćalović Izvršni direktor

Bonus video: