Sveto Marović se ne pita ni za gradonačelnika Budve

Izbor Popovića bio bi kurizitet jer bi prvi put odluku o gradonačelniku Budve donijeli Đukanović i Marković, umjesto Marovića
217 pregleda 59 komentar(a)
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Tarzan Milošević, Foto: Vesko Belojević
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Tarzan Milošević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.08.2015. 06:25h

Šef Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista(DPS) u Budvi Srđa Popović slovi za najozbiljnijeg kandidata za novog gradonačelnika metropole turizma jer ga podržavaju šef vladajuće partije Milo Đukanović i njegov zamjenik Duško Marković, saznaju Vijesti u DPS-u.

Navodno, oni su to nedavno i saopštili Popoviću koji je praktično preuzo korimilo upravljanje Budvom nakon što su uhapšeni gradonačelnik Lazar Rađenović i dio njegovih najbližih saradnika.

DPS će zvanično predložiti kandidata za gradonačelnika Budve sljedeće sedmice kada se očekuje da će i SO Budva biti formalno dostavljena ostavka Rađenovića.

Vjerovatni izbor Popovića bio bi presedan u političkoj istoriji Budve jer se nikada u fotelji gradonačelnika nije našao neko ko nije staromještanin - Paštrović, Grbljanin, Mainjanin..

Osim toga, izbor Popovića bio bi kurizitet i po tome što bi pvi put odluku o gradonačelniku Budve donio vrh DPS-a, odnosno Đukanović i Marković, umjesto Svetozara Marovića, aktuelnog predsjednika Političkog savjeta DPS-a. Marović je do sada igrao ključnu ulogu u izboru kadrova na tu funkciju, postavljajući sebi biske ljude.

Popović, koji je svoju poslovnu karijeru u Budvi počeo prije više od tri decenije, mogao bi biti izbor Đukanovića jer se njegovo ime se ne pominje ni u jednoj od budvanskih afera koje su procesuirane ili su pod lupom tužilaštva.

Popović je bio dugogodišnji direktor, prvo vrtića, potom srednje škole, bio je na čelu Grad teatra, jedan je od rijetkih u DPS koji u skupštinskoj sali tokom rasprava sa opozicijom iznosi optužbe o navodnoj povezanosti pojedinih opozicionih odbornika sa vlašću i njihovim interesnim vezama.

U igri i Medin, Jelušić, Mladen Ivanović, Gregović...

Osim Popovića, spekuliše se da bi u “vruću fotelju” gradnačelnika Budve mogao sjesti i direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin koji je bio i jedna od kandidata za tu funkciju kada je krajem 2010. uhapšen tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača u aferi Zavala.

U igri su i sekretar Ministarstva turizma Predrag Jelušić, urbanista Mladen Ivanović, nekadašnji direktor Nacionalnih parkova Rade Gregović, nekadašnji savjetnik za investcije u Opštini Ivan Liješević, izvršna direktorka HG Budvanska rivijera Katarina Kažanegra..

“Uglavnom je riječ o predlozima koji nijesu formalizovani”, kazao je izvor z DPS-a.

DPS-u po sporazumu sa SDP-om i LP-om, pripada mjesto predsjednika Opšine, zbog čega u vladajućoj partiji i ovoga puta očekuju da će njihov kandidat biti prihvaćen. Planirano je da sljedeće sedmice budu obavljeni i razgovori sa predstavnicima ove dvije partije sa kojima su zahladili odnosi.

DPS sa svojih 14 i tri nezavnisna odbornika, bivša predstavnika Pozitivne, i bez SDP-a i LP-a, ima skupštinsku većinu u Budvi.

Bonus video: