DRI: Ne treba se trošiti na male partije

Inicirane izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata
73 pregleda 0 komentar(a)
senatori DRI, Foto: Savo Prelević
senatori DRI, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2018. 14:47h

Državna revizorska institucija predložila je Skupštini izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izborih kampanja, kako bi se dileme i nedostaci na koje nailaze tokom revizija partijskih računa uskladili sa propisima.

U inicijativi se navodi da bi trebalo godišnje kontrolisati dio partija i to one sa većim prihodima, da se grupe građana definišu u zakonu, da partije objavljuju na sajtu finansijske izvještaje.

DRI traži da se zakonom precizira da li partije mogu da finansiraju izborne kampanje novcem za redovno poslovanje, te da se utvrdi obaveza Ministarstva finansija i lokalnih samouprava da objavljuju koliko novca partijama pripada na osnovu osvojenih mandata i da li im je to uplaćeno.

U obrazloženju se navodi da su “eksperti SIGME u izvještaju... za 2015. godinu konstatovali su da obavezujuće revizije zauzimaju većinu resursa DRI i dala preporuku da nastoji da izmijeni postojeći Zakon o finansiranju politickih subjekata, koji bi joj omogućio da ne vrši reviziju svih političkih subjekata svake godine, već reviziju na osnovu procjenjenog rizika”.

DRI troši značajan dio ograničenih resursa, navode jer je četvrtina revizora posvećena tom poslu: “DRI angažuje velike ljudske resurse prilikom obavljanja revizije godišnjih konsolidovanih finansijskih izvještaja političkih subjekata, dok sredstva koja se revidiraju nijesu značajna sa aspekta budžeta”.

U inicijativi se podsjeća da se Zakonom o finansiranju političkih subjekata definiše stroga podjela između novca za finansiranje redovnog rada i za izbome kampanje, ali da u praksi to često stavlja probleme. Član Senata DRI Nikola Kovačević rekao je ranije “Vijestima” da je ta institucija revizijom konsolidovanih finansijskih izvještaja partija utvrdila da veći dio njih koristi novac za redovan rad za finansiranje izbornih kampanja.

U Skupštini je formiran Odbor za reformu izbornog zakonodastva, koji će se baviti i zakonom i finansiranju političkih subjekata.

Bonus video: