Ubjeđivaću kolege da podrže Crnu Goru za ulazak u NATO

“Doprinijećemo tome i učiniti sve da donesena odluka na sastanku ministara u decembru rezultira uručenjem poziva za NATO Crnoj Gori sledeće godine u Varšavi”, naveo je Šemonjak
6 komentar(a)
Tomaš Šemonjak, Foto: Vlada Crne Gore
Tomaš Šemonjak, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.08.2015. 12:19h

Šanse da Crna Gora uđe u NATO su velike i nesumljivo je da je ona lider u odnosu na ostale države koje žele da pristupe Alijansi, ocijenio je ministar odbrane Poljske Tomaš Šemonjak.

On je danas, u razgovaru sa ministrom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić, kazao da je Poljska za to da Crna Gora uđe u NATO i postane punopravni član.

“Doprinijećemo tome i učiniti sve da donesena odluka na sastanku ministara u decembru rezultira uručenjem poziva za NATO Crnoj Gori sledeće godine u Varšavi”, naveo je Šemonjak.

Prema njegovim riječima, stav Poljske proizlazi iz volje crnogorskog naroda i zbog toga šta je država uradila da uđe u NATO.

“Stav Poljske proizilazi i iz bezbjedonosnih razloga i činjenice da imamo politiku otvorenih vrata u NATO-u koju nastavljamo kako bi Crna Gora doprinijela stabilizaciji na jugu Evrope”, dodao je Šemonjak.

On je kazao da je Poljska spremna da bude "advokat Crnoj Gori na putu za članstvo u Alijansu".

“Pred nama je nekoliko mjeseci napornog rada do decembra, a ja ću tu temu istaknuti na oktobarskom sastanku ministara odbrane i ubjeđivaću kolege da podrže Crnu Goru za ulazak u NATO i da njihove odluke budu pozitivne”, poručio je Šemonjak.

On se nada da će, kao domaćini Samita u Varšavi, Crna Gora dobiti odluku bitnu za budućnost Alijanse.

“Želimo veću vojnu prisutnost savezničkih vojski u istočnoj i južnoj Evropi, odnosno u naše dvije države”, pojasnio je Šemonjak.

Pejanović-Đurišić je podsjetila da će se početkom juna naredne godine, održati NATO Samit u Vršavi i očekivanja Crne Gore, kako je navela, od Samita su velika.

“Nema nikave sumnje da su ta očekivanja definisana na način da je Crna Gora uradila sve, ispunila uslove i kriterijume koji su neophodni za dobijanje pozivnice za punopravno članstvo u NATO”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ova posjeta, kako je navela, prilika je da se razmijene informacije, predstavi sve ono što je odrađeno, ne samo u sektoru odbrane nego i u vezi sa četiri seta različitih pitanja relevenatnih za članstvo u NATO.

Ona je kazala da je Poljska u grupi članica NATO-a koja bezrezervno podržavaju evroatlanski put Crne Gore.

“Ona će nam pomoći da u poslednjim mjesecima ove godine, u pripremi decembarskog NATO sastanka ministara vanjskih poslova postigemo dovoljan stepen podrške u okviru Alijanse koji će omogućiti da realizujemo strateški cilj visokog prioriteta ne samo Vlade nego i države Crne Gore”, poručila je Pejanović-Đurišić.

Prema njenim riječima, današnji razgovori iskorišteni su i za razmjenu informacija o aktualnih dešavanjima na istoku i jugu Evrope, i u tom dijelu postignut je sporazum u vezi sa sadržajem bilateralne saradnje.

“Sporazum je postignut kako bi u narednom periodu nastavili zajednički, kao države koje dijele iste vrijednosti, sa osmišljavanjem adekvatnih i optimalnih odgovora na sve ono što može da ugrozi bezbjednost, teritorijelni integritet i suvetrenitet bilo koje od država na ovom prostoru”, pojasnila je Pejanović-Đurišić.

Ona je navela da će se na taj način stvoriti uslovi da u onom trenutku kada Crna Gora postane članica Alijanse svi državni kapaciteti, sposobnostu i resursi biti na nivou koji će omogućiti da i Crna Gora doprinese očuvanju globalnog mira, stabilizaciji prilika u svijetu sa naglaskom na zapadni Balkan i okruženje.

“Očekujem da ćemo sledeći susret imati prilikom uručivanja pozivnice Crnoj Gori na Varšavskom Samitu koji će biti prava demonstracija onoga što je realizacija naših ciljeva u vremenu iza nas i u narednim mjesecima kako u pripremi NATO sastanka tako i Samita”, zaključila je Pejanović-Đurišić.

Na pitanje novinara koje države treba ubijediti da Crna Gora dobije poziv, Šemonjak je podsjetio da se NATO sastoji od 28 država, da Poljska podržava ulazak i neke države koje su javno to istakle.

“Ja neću prstom upirati ko još nije ubijeđen. Smatramo da su naši argumenti toliko snažni i toliko dobri da ćemo ih ubijediti”, kazao je Šemonjak.

Upitan kako ocjenjuje šanse da Crna Gora dobije poziv za članstvo i koje još države mogu ući u Alijansu, Šemonjak je kazao da nije slučajno što je ministar vanjshih poslova te države Gžegož Shetina dolazio nedavno, a danas i on.

“Šanse su velike i nesumnjivo je da od država koje žele da uđu u NATO Crna Gora je lider”, ocijenio je Šemonjak.

Vujanović: Poštovanje za podršku Poljske evroatlanskim integracijama

Sa Šemonjakom je razgovarao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vujanović je iskazao poštovanje za podršku Poljske evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore. Naglasio je značaj te podrške u narednim mjesecima u očekivanju Crne Gore da dobije poziv za članstvo u NATO.

Kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, saopštio je da je to interes Crne Gore i ukupnog regiona ali i interes NATO-a koji bi tim pozivom pokazao da je proces proširenja aktuelan i značajan. Ocijenio je da su bilateralni odnosi Crne Gore i Poljske veoma blilski, a da kroz dosadašnja iskustva saradnje, posebno u sferi ekonomije, postoji prostor da se ta saradnja proširi.

Šemonjak se saglasio da je Crna Gora maksimalno uspješan partner evropskih i evroatlanskih integracija saopštavajući jasan stav da Poljska podržava poziv Crne Gore za članstvo u NATO-u.

Iskazao je spremnost da u narednim mjesecima dodatno pojačaju aktivnosti saradnje radi dobijanja poziva za članstvo.

“Saglasio se da je Crna Gora važan faktor stabilnosti Balkana i da bi se pozivom za članstvo Crnoj Gori afirmisala politika proširenja NATO-a. Konstatovao je da bi naše članstvo u NATO-u bila prilika za unapređenje i bilateralnih ekonomskih odnosa, posebno u sferi turizma, jer je savezništvo u državnoj integraciji pokazatelj veće bliskosti država,” saopšteno je iz Kabineta Vujanovića.

Bonus video: