Neka nas DPS tuži pa da dokažemo govor mržnje njihovog odbornika

"Opozicioni odbornici u Skupštini Prijestonice Cetinje najoštrije osuđuju govor mržnje i ksenofobiju iskazanu kroz izlaganje Momčila Martinovića"
61 pregleda 16 komentar(a)
Momčilo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Momčilo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.08.2015. 08:59h

Grupa opozicionih odbornika tvrdi da je uništen audio snimak sa posljednjeg skupštinskog zasijedanja i poziva Demokratsku partiju socijalista da podnese tužbu protiv njih jer će, kako kažu, rado dokazati govor mrženje.

"Opozicioni odbornici u Skupštini Prijestonice Cetinje najoštrije osuđuju govor mržnje i ksenofobiju iskazanu kroz izlaganje Momčila Martinovića, odbornika DPS-a na poslednjem skupštinskom zasijedanju i poručuju DPS-u da ugled i čast čuvaju od samih sebe, što je najteže. Od nas se za to ne morate plašiti. Nakon "nestanka" zvaničnog audio zapisa sa skupštinskog zasijedanja, zahvaljujući snimcima sa novinarskih diktafona i kamera, rekonstruisan je tok sjednice. Objavljivanjem snimka u potpunosti su potvrđeni razlozi našeg oštrog reagovanja i neprihvatanja da ksenofobične izjave odbornika DPS-a Momčila Martinovića budu način ponašanja u lokalnom parlamentu", navodi se u saopštenju 11 od 14 odbornika opozicije. Oni navode da je nezavisni odbornik Dragan Cvetković u svom obraćanju rekao da je Cetinje poznato kao Grad heroj i Grad muzej, a da će uskoro biti prepoznato i po čudnim krugovima u asfaltu. Podsjetio je na krugove u žitu i raži u poljima centralne Amerike, i na linije, krugove i piktograme Naske na visoravnima Anda, za koje se ne zna ni ko ih je napravio, ni kada su nastali, ni čemu služe. Za čudne cetinjske krugove u asfaltu, rekao je, se zna ko ih je napravio i kada su nastali, samo se ne zna čemu služe... "Cetinjani, inače, kružni tok kod autobuske stanice zovu "Ničim izazvan"", dodaje se u saopštenju. Kako navode, sljedeći govornik, odbornik DPS-a Martinović, ničim izazvan, obratio se Cvetkoviću: "Čuo sam, da kažem, dosta komentara vezano i za određene infrastrukturne poduhvate koji su okarakterisani ovako ili onako. Pominjani su određeni krugovi, određeni kružni tokovi, očigledno se u kružnim tokovima ne snalazimo najbolje. Očigledno. Vjerovatno ne umijemo da izaberemo pravac, upravo onaj koji kažete na autobuskoj stanici. Treba da budemo svjesni da u tom kružnom toku, trebamo, ako volimo Cetinje, da iz tog kružnog toka izađemo i krenemo prema Vili, a ako ne trebamo da idemo prema Vili, i prema Cetinju i prema gradu, da uzmemo kontra smjer tog kružnog toka i uzmemo autobus, jer Vas očigledno, koliko ja mogu da shvatim, i korijeni, a i budućnost, a nešto ni emotivno, ni tradicionalno ne vezuju za Cetinje. To je neki moj sud".

U saopštenju se navodi da je uslijedila oštra reakcija odbornika SDP-a Nikole Đuraškovića.

"Da je riječ o neprihvatljivom odnosu i kvalifikacijama najbolje potvrđuje reagovanje predsjednika Skupštine Prijestonice Jovana Martinovića koji je postavio pitanje Đuraškoviću, zbog čega se ljuti i reaguje kada Martinović nije mislio na njega: To je izazvalo burnu reakciju odbornika SDP-a Mirka Stanića koji je upitao Martinovića da li je onda na njega mislio, nakon čega je odbornički klub SDP-a napustio sjednicu. Ovakav vid ponašanja predstavlja kontinuitet odnosa DPS-a prema opozicionim odbornicima i građanima Cetinja, manifestovan u više navrata kroz prijetnje upućena od strane visokih lokalnih funcionera DPS-a i gradonačelnika Prijestonice Cetinje. Kulminacija ovakvog odnosa je evidentna poslednjih mjeseci, kada je gradonačelnik Prijestonice prijetio opozicionom odborniku smjenom i sugerisao mu uzimanje otpremnine, kao i u vidu podnošenja anonimnih krivičnih prijava protiv Cetinjana koji su na društvenim mrežama iskazali svoj odnos prema problemima u vodosnabdijevanju grada i drugim devijantnim pojavama na lokalnom nivou. Izlaganje odbornika DPS-a Momčila Martinovća predstavlja kontinuitet ovakvog odnosa i njegov konkretan iskaz sa jasnim elementima ksenofobije. Ovakvo ponašanje smatramo neprihvatljivim, jer predstavlja udar ne građanske temelje Cetinja koje je kroz vjekove afirmisalo različitost i puno poštovanje principa otvorenog građanskog društva i bilo primjer otvorenosti za sve ljude, bez obzira na njihovu etničku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost. Nećemo dozvoliti da vladajuća partija i njeni eksponenti ovakvim ponašanje ruše ugled crnogorske prijestonice dijeleći Cetinjane na građane prvog ili drugog reda", dodaje se. Oni su pozvali Demokratsku partiju socijalista da u što kraćem roku podnese najavljenu tužbu "kako bismo, sa posebnim zadovoljstvom, dokazali naše tvrdnje o govoru mržnje i pružili priliku pravosudnim organima da utvrde ko je i po čijem nalogu uništio audio snimak sa poslednjeg skupštinskog zasijedanja."

Saopštenje su potpisali odbornici iz Kluba Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković, Mirko Stanić, Ivan Kusovac i Vesna Tomanović, odbornici Kluba GF-Miodrag Lekić Božidar Ivanović, Nikola Latković i Dragica Radusinović, i nezavisni odbornici Dragan Ćiro Cvetković, Ivan Gazivoda Jelena Milošević i Marko Vujović.

Bonus video: