DPS neće ni izbore, ni tehničku vladu

U DPS-u se prave po malo autistični, kao da se ništa nije desilo, kaže lider budvanskog SDP-a Mihailo Đurović
13 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2015. 05:19h

DPS Budve ne planira vanredne lokalne zbori i odbija inicijativu SNP-a o formiranju tehničke koalicije, iako je gradonačelnik Lazar Rađenović i dio lokalnih funkcionera iz vladajuće partije u pritvoru zbog sumnje da su nanijeli milionsku štetu budžetu, saopšteno je “Vijestima”.

Predsjednik budvanskog DPS-a Srđa Popović je kazao da su dobili stav SNP-a o preuzimanju odgovornosti za funkcionisanje vlasti u Opštini Budva. “Oni nijesu mogli da sačuvaju odbornički klub od tri odbornika, a kamoli da vode grad. To je njihova želja odavno da na neki drugi način dođu do vlasti, jer voljom i izborom građana nikada ne mogu”, rekao je on. Popović je ponovio da opština funkcioniše normalno i da sva javna preduzeća rade.

”Nema potrebe za bilo kakvom tehničkom koalicijom. Mi ćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo u vlasti da pokušamo da riješimo nastale probleme”, kazao je Popović koji je prije nekoliko dana i hapšenja kolega najavljivao da će pokrenuti pitanje opstanka koalicije SDP-a i DPS-a zbog odbijanja manjeg partnera da u SO Budve podrži niz njihovih predloga.

Popović je kazao da je DPS u koalciji sa SDP-om, Liberalnom partijom i nezavisnim odbonicima „Prava Budva”.

Sastanak predstavnika partija koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu, SNP organizuje danas u podne i najvjerovatnije se jedino DPS neće odazvati.

Lider budvanskog SDP-a Mihailo Đurović kazao je da je “elementarno korektno”da prvo razgovaraju sa DPS-om, ali se oni, kako tvrdi ”prave po malo autistični, kao da se ništa nije desilo”.

“Treba prvo da se upoznamo sa sadržajem incijative SNP-a jer nisam siguran da sam najjasnije shvatio njenu sadržinu”, kazao je Đurović i dodao da je u dilemi da li SNP traži da se formira nova skupštinska većina ili da se postigne konsenzus oko osobe koja bi narednih godinu, koliko traje mandat SO, vodila grad.

Lider budvanskog LP-a Blažo Rađenović ne isključuje mogućnost da sa opozicijom stvore tehničku koaliciju: “Mi smo već godinu zamrzli odnose sa DPS-om, ne dolazimo na skupštinska zasjedanja, a oni nas ništa ne obavještavaju i sve ide ka tome da se koalcije raskine“.

Demokratska Crna Gora juče je zatražila vanredne lokalne izbore, navodeći da je trenutna politička situacija u Budvi alarmantna. ”Za Demokrate je neprihvatljivo učešće u tehničkoj vlasti, ukoliko bi tu vlast konstituisao i DPS,” navodi se u izjavi Mijomira Pejovića, potpredsjednika Demokrata.

Đurović: DPS sa nama neće da razgovara ni neformalno

Teško ćemo pojedinačno uspjeti da se opredijelimo za najbolje rješenje, posebno imajući u vidu situaciju da je koalicioni partner, imao dilema oko buduće saradnje sa nama i to objavio u medijima 10. avgusta. Od tada nismo imali komunikciju oko funkcionisanja Opštine. Moramo uvažiti predizbornu volju građana, bez obzira šta je ona dijelom narušena, pregrupisavanjem političkih snaga, unazad godinu.

S obzirom da smo u predizbornu koalIciju stupili sa DPS-om i na toj platformi osvojili većinu, moramo biti odgovorni i razgovarati o svemu”, kazao je Đurović. On je navodi da su neformalno to već pokušali, ali da im je rečeno da partijski organi DPS-a moraju da se izjasne o budućoj saradnji.

Bonus video: